Ekonomski pokazatelji proizvodnje tovne junadi simentalske i hereford pasmine (CROSBI ID 241493)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Jelić, Sanja ; Kralik, Igor ; Deže, Jadranka ; Lončarić, Ružica
hrvatski
Ekonomski pokazatelji proizvodnje tovne junadi simentalske i hereford pasmine
Na osnovi tehničko – tehnoloških pokazatelja i tehnologije tova junadi analiziran je njihov utjecaj na ekonomske rezultate. Cilj istraživanja je bio utvrditi ekonomske pokazatelje uspješnosti tova junadi usporedbom uzgojnih pasmina simental i hereford. Najveći udio u strukturi troškova pri uzgoju simental i hereford pasmine predstavlja ulazna vrijednost stoke, za simentalsku pasminu 35, 97%, a kod hereford pasmine ulazna vrijednost je 41, 82%, te trošak stočne hrane koji je kod simental pasmine goveda 49, 06%, a kod hereford pasmine 42, 19%. Troškovi stočne hrane kod simental pasmine su veći s obzirom na to da se junad tovi isključivo koncentriranom hranom, što se pokazalo dobrim za kvalitetu mesa, a gospodarstvu ne predstavlja problem s obzirom da se stočna hrana proizvodi na gospodarstvu. Troškovi hranidbe kod hereford junadi bi se mogli smanjiti ukoliko se telad ne bi stavljala u tov nego se držala na pašnjaku uz dohranu tijekom zimskih mjeseci, a samim time bi se dobilo i kvalitetnije meso s manje masnoće. Pomoću ekonomskih pokazatelja izračunata je isplativost i ekonomska uspješnost, te je utvrđeno da gospodarstvo Jelić posluje ekonomično s koeficijentom ekonomičnosti 1, 11 i stopom rentabilnosti 9, 53%. Farma Eblin posluje s koeficijentom ekonomičnosti 1, 20 i stopom rentabilnosti 16, 47%. Temeljem ekonomskih pokazatelja utvrđene su vrijednosti koje upućuju koje rezultate u tovu junadi treba ostvariti kako bi poslovanje bilo uspješno.
Ekonomski pokazatelji ; tov junadi ; Simental ; Hereford
nije evidentirano
engleski
Economic indicators of production of beef cattle Simmental and Hereford breed
nije evidentirano
Economic indicators ; fattening beef cattle ; Simmental ; Hereford
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58 (2)
2017.
86-94
objavljeno
0023-4850