Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 888463

Razlike u rizičnom ponašanju po pitanju konzumacije alkohola u hrvatskom rukometu


Bilobrk, Ema; Čavala, Marijana; Karninčić, Hrvoje
Razlike u rizičnom ponašanju po pitanju konzumacije alkohola u hrvatskom rukometu // 26. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske / Findak, Vladimir (ur.).
Poreč: Hrvatski Kineziološki Savez, 2017. str. 202-207 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Razlike u rizičnom ponašanju po pitanju konzumacije alkohola u hrvatskom rukometu
(Differences in risk behavior in terms of alcohol consumption in Croatian handball)

Autori
Bilobrk, Ema ; Čavala, Marijana ; Karninčić, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
26. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske / Findak, Vladimir - Poreč : Hrvatski Kineziološki Savez, 2017, 202-207

ISBN
978-953-7965-09-9

Skup
Kineziološke kompetencije u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije

Mjesto i datum
Poreč, Croatia, 27.06.-01.07.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Alkohol, rizik, rukomet
(Alcohol, risk, handball)

Sažetak
Istraživanje je izvršeno na 51 rukometašici prosječne dobi 20, 78 godina, članica Rukometnog kluba „Split“Split, „Split 2010“ Split, „Lokomotiva“ Zagreb i „Sinj“ Sinj, s ciljem da se utvrde razlike u rizičnom ponašanju po pitanju konzumacije alkohola između članica različitih hrvatskih rukometnih klubova. U tu svrhu korišten je upitnik (ADUIT) o zdravstveno rizičnom ponašanju po pitanju konzumacije alkohola svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Osim tog upitnika koristili su se i anamnestički podatci. Analizom varijance se utvrdilo da se rukometašice statistički značajno razlikuju u rizičnom ponašanju konzumacije alkohola. Uspostavilo se da ispitanice višeg ranga natjecanja imaju veći rizik konzumacije alkohola od igračica nižeg ranga natjecanja. Nameće se zaključak da rukometašice koje se ozbiljnije bave sportom imaju veći rizik povećane konzumacije alkohola. Dosadašnje spoznaje su objašnjavale pojavu povezanosti sporta i alkohola na način da će sportaši koji se ozbiljnije bave sportom više konzumirat alkohol zbog nakupljenog stresa i pritiska koje donosi sport te se na taj način opuštaju. Obzirom da se u ovom istraživanju pokazalo da su uspješnije rukometašice više konzumirale alkohol takve zaključke možemo primijeniti i na ovom uzorku. Također se može zaključiti da uspješnije rukometašice koje igraju ozbiljniji rukomet potiču nagradne sklopove pa takvu „ovisnost“ rukometašice kompenziraju alkoholom. Jedno od ograničenja ovog istraživanja je što nemamo informaciju o motivu za bavljenjem rukometom, što je uz dob i spol ispitanika moguće dosta važna informacija. Također bi buduća istraživanja trebala pristupiti s motivacijskog aspekta bavljenja sportom i uz veći broj ispitanika po subuzorcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Split