Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 888461

Tjelesna aktivnost kao stimulans složenih adaptacijskih procesa


Trninić, Marko; Trninić, Viktorija; Čavala, Marijana
Tjelesna aktivnost kao stimulans složenih adaptacijskih procesa // 26. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske / Findak, Vladimir (ur.).
Poreč: Hrvatski Kineziološki Savez, 2017. str. 268-273 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Tjelesna aktivnost kao stimulans složenih adaptacijskih procesa
(Physical activity as a stimulant for complex adaptation processes)

Autori
Trninić, Marko ; Trninić, Viktorija ; Čavala, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
26. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske / Findak, Vladimir - Poreč : Hrvatski Kineziološki Savez, 2017, 268-273

ISBN
978-953-7965-09-9

Skup
Kineziološke kompetencije u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 27.06.-01.07.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Adaptacija ; aktivnost ; promjene
(Adaptation, activity, change)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je razmotriti utjecaj tjelesne aktivnosti na složene adaptacijske promjene. Nalazi sugeriraju kako postoje različiti putovi promjena te kako razlike u biološkoj strukturi kao i kombinacije različitih kinezioloških operatora utječu na stvarne promjene u organizmu vježbača. Nadalje, empirijska istraživanja upućuju na zajedničku ulogu bioloških dispozicija i okolinskih čimbenika što sugerira kako se stvarne promjene mogu promatrati kao rezultat njihovog međudjelovanja. Prikazane su varijable koje su važne za poticanje biopsiholoških adaptacijskih promjena koje traju čitav život. Razumijevanje razvojne i zdravstvene psihologije i zdravstvene kineziologije pružaju temelj za sustavno oblikovanje kinezioloških i intervencijskih psiholoških programa na različite dobne skupine. Smatramo da je glavno područje primjene kineziologije i njezinih aplikativnih domena pravilno programiranje kinezioloških operatora koji uključuju adekvatno doziranje opterećenja (odnos intenziteta i ekstenziteta), sadržaje i metode rada koji potiču adaptaciju organskih sustava. Sustavno programiranje tjelesne aktivnosti u različitim dobnim skupinama uključuje manipuliranje varijablama opterećenja kao i sadržajem vježbi (izbor, redoslijed i način izvođenja vježbi) i metoda koje potiču adaptacijske promjene organskih sustava pojedinca. Navedene varijable utječu na stvarne promjene krvi, srčano-žilnog, dišnog, mišićnog, imunosnog, živčanog i endokrinog sustava vježbača. Rezultati znanstvenih istraživanja sugeriraju kako su adaptacijske promjene povezane s prilagodbom programa vježbanja u odnosu na vježbačevu biološku, trenažnu i funkcionalnu dob, trenutno stanje pripremljenosti i zdravstveni status. U konačnici, postoje različite razine objašnjenja složenih adaptacijskih promjena u rasponu od sinapse (molekularni pristup) do funkcioniranja sustava mozga (molarni pristup). Buduća istraživanja bi trebala pružiti informacije o neistraženim adaptacijskim promjenama pod utjecajem tjelesne aktivnosti i intervencijskih programa psihološke pripreme u višegodišnjem programu s obzirom na obilježja ličnosti, spol sudionika, zdravstveni status i specifičnost različitih dobnih skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Split