Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Krunoslav Draganović: spasitelj zločinaca ili neumorni humanitarac? (CROSBI ID 780860)

Druge vrste radova | audio/video zapis

Mihaljević, Josip ; Akmadža, Miroslav Krunoslav Draganović: spasitelj zločinaca ili neumorni humanitarac? // Povijesne kontorverze. 2016.

Podaci o odgovornosti

Mihaljević, Josip ; Akmadža, Miroslav

hrvatski

Krunoslav Draganović: spasitelj zločinaca ili neumorni humanitarac?

Svećenik, povjesničar i političar dr. Krunoslav Draganović u komunističkoj je Jugoslaviji preko dvadeset godina smatran državnim neprijateljem br. 1., sve dok se 1967. nije, pod nerazjašnjenim okolnostima, pojavio u Jugoslaviji, a potom bez sudskog progona nastavio živjeti i raditi do svoje smrti 1983. Iako se ni danas ne može pouzdano govoriti o brojnim detaljima iz njegova života, Draganović se često prikazuje kao svemoćni trostruki tajni agent koji je spašavao ustaške i nacističke zločince organizirajući im odlazak u zemlje Južne Amerike. Štoviše, navodilo se da je Draganović spasio ne samo ustaškog poglavnika Antu Pavelića, nego čak i glavnog ideologa holokausta Adolfa Eichmanna. S druge strane su ocjene koje Draganovića prikazuju kao velikog hrvatskog domoljuba i predanog humanitarca koji je svojim djelovanjem spasio nekoliko desetaka tisuća ljudskih života. Što o svemu tome kaže historiografija i što stvarno znamo o jednoj od najkontroverznijih osoba novije hrvatske povijesti razgovaramo s dr. sc. Miroslavom Akmadžom.

Krunosav Draganović

EMITIRANO: 20.10.2016. na HR 3.

engleski

Krunoslav Dragaović: the savior of the criminals or the tireless humanitarian?

nije evidentirano

Krunoslav Draganović

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Povijesne kontorverze

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest

Poveznice