Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji (CROSBI ID 241238)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Sičaja, Vinko ; Klir, Željka Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2016), 2; 79-85

Podaci o odgovornosti

Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Sičaja, Vinko ; Klir, Željka

hrvatski

Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji

Cilj ovoga rada je prikazati mogućnost korištenja graška kao alternativnog izvora bjelančevina u obrocima ovaca i janjadi u ekološkoj proizvodnji. Grašak (Pisum sativum L.) se u obrocima ovaca i janjadi najčešće koristi kao zrno, a rjeđe kao slama. Osobito je njegova primjena raširena u zemljama mediteranskog područja s obzirom na povoljne klimatske prilike, sve veću cijenu koštanja soje, kontaminiranost soje, zabranu korištenja genetski modificirane soje u obrocima životinja u ekološkim uzgojima, kao i zabranu korištenja mesnog brašna kao izvora bjelančevina u obrocima životinja. Brojna istraživanja ukazuju na opravdanost korištenja graška u hranidbi ovaca i janjadi s obzirom na njegovu visoku hranidbenu vrijednost zbog obilja bjelančevina (22-34%), dobre izbalansiranosti esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina te visokog sadržaja škroba (preko 40% suhe tvari). Sadržaj antinutritivnih tvari u današnjih kultivara graška je zanemariv u odnosu na prijašnje kultivare te je moguće njegovo korištenje u obrocima ovaca i janjadi i bez primjene toplinskih tretmana. Pri balansiranju obroka čiji je izvor bjelančevina temeljen na grašku najčešće se kao žitarica koristi ječam s obzirom na različitu brzinu razgradnje navedenih krmiva. Analizirajući proizvodna svojstva i kvalitetu dobivenih proizvoda ovaca i janjadi (dnevni prirasti, količina i kvaliteta mlijeka, klaonička kvaliteta janjećih trupova i kvaliteta mesa) u brojnim je istraživanjima potvrđena opravdana uporaba graška kao izvora bjelančevina u njihovim obrocima kao potpuna ili djelomična zamjena za soju. Navedene spoznaje bi trebalo proširiti dodatnim istraživanjima vezanim za utvrđivanje odgovarajućeg udjela graška u obrocima ovaca i janjadi u ekološkoj proizvodnji s obzirom na njihova proizvodna svojstva i kvalitetu dobivenih proizvoda.

Grašak ; Ovce ; Hranidba ; Bjelančevine ; Ekološka proizvodnja

nije evidentirano

engleski

Pea (Pisum sativum L.)-an alternative source of protein in diets of sheep in organic farming

nije evidentirano

pea ; sheep ; nutrition ; proteins ; organic farming

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (2)

2016.

79-85

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)