Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887624

Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina


Ostojić, Jelena
Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina
(Optimization and validation of HPLC method for the determination of amino acids)

Autori
Ostojić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2017

Stranica
51

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Aminokiseline, derivatizacija, HPLC, optimizacija, validacija
(Amino acids, derivatization, HPLC, optimization, validation)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je optimizirati i validirati metodu za određivanje asparagina, glutaminske kiseline, serina, arginina, prolina, treonina, metionina i izoleucina pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Optimizacija metode obuhvaćala je optimizaciju uvjeta derivatizacije aminokiselina te uvjeta kromatografske analize. Validacija metode provedena je uz derivatizaciju u trajanju od 20 minuta, pri utvrđenom optimalnom gradijentnom eluiranju te pri temperaturi kolone od 50 °C. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i radno područje, preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Budući da su rezultati provedenih validacijskih ispitivanja u skladu s postavljenim kriterijima prihvatljivosti, može se zaključiti da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja te precizna u određivanju ciljanih analita. Utvrđena je stabilnost derivata aminokiselina u vremenu od dva sata pri +4 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb