Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina (CROSBI ID 411816)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ostojić, Jelena
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina
Cilj ovog istraživanja bio je optimizirati i validirati metodu za određivanje asparagina, glutaminske kiseline, serina, arginina, prolina, treonina, metionina i izoleucina pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Optimizacija metode obuhvaćala je optimizaciju uvjeta derivatizacije aminokiselina te uvjeta kromatografske analize. Validacija metode provedena je uz derivatizaciju u trajanju od 20 minuta, pri utvrđenom optimalnom gradijentnom eluiranju te pri temperaturi kolone od 50 °C. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i radno područje, preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Budući da su rezultati provedenih validacijskih ispitivanja u skladu s postavljenim kriterijima prihvatljivosti, može se zaključiti da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja te precizna u određivanju ciljanih analita. Utvrđena je stabilnost derivata aminokiselina u vremenu od dva sata pri +4 °C.
aminokiseline, derivatizacija, HPLC, optimizacija, validacija
nije evidentirano
engleski
Optimization and validation of HPLC method for the determination of amino acids
nije evidentirano
amino acids, derivatization, HPLC, optimization, validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
19.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb