Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije (CROSBI ID 411810)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ervačić, Josipa Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije / Jokić, Stela ; Molnar, Maja (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Ervačić, Josipa

Jokić, Stela ; Molnar, Maja

hrvatski

Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije

Svaka industrija pa tako i prehrambena ima cilj proizvesti što kvalitetniji proizvod uz što bolje iskorištenje sirovine tj. uz minimalnu količinu otpada, gdje otpad ne mora nužno biti ''otpad'' već može predstavljati nusproizvod ili sirovinu u nekom budućem procesu. Danas postoji velik interes u iskorištenju nusproizvoda prehrambene industrije u različite svrhe jer sadrže mnoge potencijalno korisne tvari i zbog toga bi mogli predstavljati značajne sirovine u proizvodnji/razvoju novih proizvoda. U ovom radu proizvedeni su ekstrakti različitih nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla: unutarnje pregrade oraha, kakao ljuska, pljevica kave, sjemenke grožđa Teran i Merlot, kožica grožđa, kora nara, koštice lubenice, koštice i peteljke trešnje, te sjemenke marelice, te je određeno njihovo antioksidacijsko i antibakterijsko djelovanje. Antioksidacijska aktivnost ekstrakata određena je DPPH metodom. Antibakterijska aktivnost provedena je na četiri soja test bakterija: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli, te je određena s obzirom na minimalne koncentracije inhibitora modificiranom metodom mikrodilucije supstrata. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazao je ekstrakt unutarnjih pregrada oraha (18, 80 mg/mL), a najveću antibakterijsku aktivnost ekstrakti unutarnjih pregrada oraha i pljevica kave (0, 0156 mg/mL - E. coli ; 0, 0156 mg/L - P. aeruginosa ; 0, 0078 mg/mL - B. subtilis ; 0, 0625 mg/mL - S. aureus). Nadalje, u radu je ispitan i utjecaj metode ekstrakcije (hladno prešanje i superkritična CO2 ekstrakcija) na izolaciju ulja iz sjemenki marelice i sjemenki grožđa. U sjemenkama marelice naglasak je dan na udio amigdalina, a u sjemenkama grožđa na udjele polifenola koji su određeni primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Sastav masnih kiselina u dobivenim uljima je određen metodom plinske kromatografije s plamenim detektorom GC/FID. Ovaj rad doprinosi rješenju stvaranja velike količine organskog otpada koji danas predstavlja ogromni ekološki i financijski teret u gotovo svim granama prehrambene industrije.

nusproizvod ; prehrambena industrija , aktivne komponente ; ekstrakcija ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Application of different extraction techniques in the processing of food industry by-products

nije evidentirano

By-products ; food industry , active components ; extraction ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

14.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice