Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ultrazvučna i toplinska stabilnost euromarkera Solvent Yellow 124 i procjena toksičnosti razgradnih produkata (CROSBI ID 780822)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Glavač, Antonija Ultrazvučna i toplinska stabilnost euromarkera Solvent Yellow 124 i procjena toksičnosti razgradnih produkata // Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. 2017.

Podaci o odgovornosti

Glavač, Antonija

hrvatski

Ultrazvučna i toplinska stabilnost euromarkera Solvent Yellow 124 i procjena toksičnosti razgradnih produkata

C.I. Solvent Yellow 124 je najčešće upotrebljavani marker koji se dodaje u goriva u svrhu njihova razlikovanja obzirom na porezni razred. Kako se cijene goriva različitih poreznih razreda razlikuju i do 3 kn/L „pranje“ goriva postaje česta praksa u Hrvatskoj kao i u svijetu. „Pranje“ goriva je ilegalan proces uklanjanja markera za razlikovanje goriva različitih poreznih razreda ekstrakcijom s kiselinom i prodaja „pranog“ goriva po višoj cijeni. Takav način ilegalne prodaje goriva bez plaćanja poreza oštećuje državu za milijunske iznose. Osim države, oštećeni su i korisnici takvog goriva, a izrazitu štetu trpi i okoliš jer se otpadni, kiseli ekstrakt nakon „pranja“ odlaže u okoliš bez pravilnog zbrinjavanja. Glavni problem leži u činjenici da su razgradni produkti azo bojila, kakav je i SY124, često puno toksičniji od početne molekule, a ne daju vidljivo obojenje kada su prisutni u okolišu. Kako bi ispitali toksičnost razgradnih produkata markera SY124 provedena je njihova analiza u tri različita sustava. Pirolitičkom razgradnjom markera na 400 °C dobiveno je 15 produkata, od kojih čak 11 pokazuje kancerogenu aktivnost. Mogućnost razgradnje SY124 u vodi ispitana je primjenom napredne oksidacije pomoću ultrazvuka visoke snage, kemijskom oksidacijom uz NaDCC, te kombinacijom oksidacijskih procesa (UZV/NaDCC) na otopine kojima se simulirala vodena sredina u kojoj se može naći SY124 nakon što nekontrolirano dospije u okoliš. Razgradni produkti dobiveni oksidacijom molekule SY124 analizirani su pomoću plinske kromatografije vezane sa spektrometrom masa (GC-MS) te tekućinske kromatografije s tandemnim spektrometrom masa (LC-MS/MS). Svi produkti nastali ultrazvučnom obradom otopina markera su u većoj mjeri toksični.

Solvent Yellow 124, marker, „pranje“ goriva, razgradnja, toksičnost

Voditelj rada: izv. prof. dr.sc. Dragana Mutavdžić Pavlović

engleski

Sonochemical and Thermal Stability of Euromarker Solvent Yellow 124 and Toxicity Assessment of Degradation Products

nije evidentirano

Solvent Yellow 124, marker, fuel

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija