Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887238

Nuklearne reakcije 10B + 10B i građa lakih atomskih jezgara


Jelavić Malenica, Deša
Nuklearne reakcije 10B + 10B i građa lakih atomskih jezgara 2015., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Nuklearne reakcije 10B + 10B i građa lakih atomskih jezgara
(The 10B + 10B nuclear reactions and structure of light atomic nuclei)

Autori
Jelavić Malenica, Deša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2015

Stranica
165

Mentor
Milin, Matko

Ključne riječi
Nuklearne reakcije, nuklearna stuktura
(Nuclear reactions, nuclear structure)

Sažetak
Lake atomske jezgre u okolici A = 10 pokazuju vrlo različite strukture na bliskim energijama pobuđenja, od ljuskastih do sasvim egzotičnih, kao što su molekulska stanja s više valentnih nukleona, ili Bose-Einsteinovi kondenzati. Eksperimentalni podaci u tom području nepotpuni su i često kontroverzni. S ciljem proučavanja jezgri iz tog masenog područja, nuklearne reakcije 10B + 10B mjerene su na dvije energije snopa = 50 i 72.2 MeV. Produkti reakcija bilježeni su detektorskim sustavom sastavljenim od četiri silicijska ΔE-E teleskopa, koji je pokrivao veliki prostorni kut i omogućavao mjerenje jednostrukih događaja, te dvo- i tročestičnih koincidencija. Proučavana je selektivnost pobuđivanja pojedinih stanja, te njihov sekvencijalni raspad. U skladu sa složenom strukturom jezgre 10B, čija su niskoležeća stanja mješavina ljuskastih (jednočestičnih) i klasterskih konfiguracija tipa 6Li(𝑔𝑠)+𝛼 ili 6Li(0+2, 1)+𝛼, te visoki spin osnovnog stanja jezgre 10B (J𝜋 = 3+), pobuđen je čitav niz stanja na visokim energijama pobuđenja, vjerojatno visokog spina, od kojih se mnoga uklapaju u modele koji predviđaju neobične klasterske strukture tih jezgara, a neka tek ugrađuju u novije teorijske modele.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-1191005-2890 - Eksperimentalno istraživanje atomske jezgre: struktura i reakcije (Suzana Szilner, )
HRZZ-IP-2013-11-7194 - Nuklearna struktura i reakcije: eksperimentima prema neutronskoj liniji kapanja (Suzana Szilner, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Deša Jelavić Malenica, (305071)