Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887080

Prezentacija rezultata istraživanja o roditeljstvu LGB osoba u Hrvatskoj


Maričić, Antonija; Štambuk, Marina; Tadić Vujčić, Maja; Tolić, Sandra
Prezentacija rezultata istraživanja o roditeljstvu LGB osoba u Hrvatskoj // LGBT centar (udruga Iskorak ; udruga Dugine obitelji)
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


Naslov
Prezentacija rezultata istraživanja o roditeljstvu LGB osoba u Hrvatskoj
(Presentation of research results on the LGB parenting in Croatia)

Autori
Maričić, Antonija ; Štambuk, Marina ; Tadić Vujčić, Maja ; Tolić, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
LGBT centar (udruga Iskorak ; udruga Dugine obitelji)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
LGB roditelji ; obiteljski odnosi ; coming out ; dobrobit djece i mladih
(LGB parents ; family relationships ; coming out ; children and youth wellbeing)

Sažetak
Glavni cilj ovoga istraživanja bio je dobiti uvid u iskustva, doživljaje i dobrobit LGB roditelja, njihovih partnera/ica i djece u Hrvatskoj. Uz to, dodatna namjera bila je upoznati se s iskustvima, potrebama i izazovima LGB osoba u Hrvatskoj koje bi željele biti roditelji i/ili su u postupku planiranja roditeljstva. Istraživanje je provedeno u sklopu istraživačkog projekta "Roditeljstvo LGBT populacije u Hrvatskoj" i uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. U skladu s postojećim preporukama o mogućim istraživačkim pristupima na ovom području te imajući na umu da slična istraživanja nisu dosad provođena u Hrvatskoj, primijenjena je kvalitativna metodologija. Provedeni su polustrukturirani dubinski intervjui s članovima/cama obitelji u kojima je barem jedan roditelj homo/biseksualne orijentacije i fokusna grupa s osobama homo/biseksualne orijentacije koje bi željele biti roditelji i/ili su u postupku planiranja roditeljstva. U istraživanju je intervjuirano ukupno 19 odraslih osoba (roditelja i njihovih partnera/partnerica) i šestero djece, odnosno ukupno 13 obiteljskih zajednica. Također, dodatno je u istraživanju sudjelovala i osoba koja je bila donor za inseminaciju jednom istospolnom paru uključenom u ovo istraživanje. U fokusnoj grupi je sudjelovalo ukupno 11 LGB osoba koje nisu roditelji, ali bi to željele biti. Rezultati istraživanja su pokazali da u Hrvatskoj postoje raznovrsne obitelji s LGB roditeljima te da oni spremno ulažu vrijeme i resurse u ostvarenje svoje roditeljske uloge, unatoč nizu izazova koje to za njih podrazumijeva. Istovremeno, iskustva LGB obitelji upućuju na to da one većinom nisu prepoznate u postojećim pravilnicima, zakonima i javnim politikama hrvatskog društva, kao i u nevladinim organizacijama koje se bave djecom i obiteljima. Dobiveni rezultati interpretirani su u kontekstu potencijalnih implikacija i prijedloga za oblikovanje javne politike i stručne prakse u vidu ostvarivanja prava i zaštite dobrobiti svih članova/ica LGB obitelji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Maričić, Antonija; Štambuk, Marina; Tadić Vujčić, Maja; Tolić, Sandra
Prezentacija rezultata istraživanja o roditeljstvu LGB osoba u Hrvatskoj // LGBT centar (udruga Iskorak ; udruga Dugine obitelji)
Zagreb, Hrvatska, 2015. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Maričić, A., Štambuk, M., Tadić Vujčić, M. & Tolić, S. (2015) Prezentacija rezultata istraživanja o roditeljstvu LGB osoba u Hrvatskoj. U: LGBT centar (udruga Iskorak ; udruga Dugine obitelji).
@article{article, year = {2015}, keywords = {LGB parents, family relationships, coming out, children and youth wellbeing}, title = {Presentation of research results on the LGB parenting in Croatia}, keyword = {LGB parents, family relationships, coming out, children and youth wellbeing}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }