Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886835

Obrada otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja postupcima adsorpcije i biosorpcije


Kučić, Dajana; Krivičić, Denija; Briški, Felicita
Obrada otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja postupcima adsorpcije i biosorpcije // 16th Ružička days / Ocelić Bulatović, Vesna ; Jozinović, Antun (ur.).
Zagreb: Grafoprojekt, 2017. str. 262-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Obrada otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja postupcima adsorpcije i biosorpcije
(Treatment of olive mill wastewater by adsorption and biosorption process)

Autori
Kučić, Dajana ; Krivičić, Denija ; Briški, Felicita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
16th Ružička days / Ocelić Bulatović, Vesna ; Jozinović, Antun - Zagreb : Grafoprojekt, 2017, 262-275

Skup
16 th Ružička days - "Today science - tomorrow industry"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21-23.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Otpadna voda iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, fenoli, KPK vrijednost, boja, adsorpcija, biosorpcija, Langmuirov i Freundlichov model
(Olive mill wastewater, phenols, COD, colour, adsorption, biosorption, Langmuir, Freundlich)

Sažetak
Aktivni ugljik uklonio je 47 % fenola i 38 % organske tvari, kora banane 23 % fenola i 0 % organske tvari, a modificirana komina masline 15 % fenola i 13 % organske tvari unutar dva sata. Micelijska zrnca Aspergillus niger i Stachybotrys sp. uklonili su 43 % i 19 % fenola, 42 % i 0 % organske tvari te 38 % i 7 % boje vode. Adsorpcijski i biosorpcijski kapacitet aktivnog ugljika i micelijskog zrnca Aspergillus niger prilikom adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari iznosio je 2, 38 mg g-1 i 376 mg g-1, odnosno 138 mg g-1 i 3.206 mg g-1. Ravnotežni parametri adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari izražene kao KPK vrijednost na aktivni ugljik i micelijsko zrno Aspergillus niger procijenjeni su usporedbom eksperimentalnih rezultata s teorijskim vrijednostima dobivenim primjenom Langmuirovog i Freundlichovog modela. Najbolje slaganje dobiveno je primjenom Langmuirovog modela prilikom adsorpcije fenola i organske tvari na aktivni ugljik te podjednako slaganje Langmuira i Freundlicha prilikom biosorpcije na micelijska zrnca Aspergilus niger.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb