Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886700

Uloga informiranosti u poznavanju problematike općekorisnih funkcija šuma


Krajter Ostoić, Silvija; Vuletić, Dijana;
Uloga informiranosti u poznavanju problematike općekorisnih funkcija šuma // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 140 (2016), 5-6; 215-228 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 886700 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga informiranosti u poznavanju problematike općekorisnih funkcija šuma
(The role of information in understanding forest ecosystem services)

Autori
Krajter Ostoić, Silvija ; Vuletić, Dijana ;

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 140 (2016), 5-6; 215-228

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
anketa ; studenti ; naknada za općekorisne funkcije ; Hrvatska ; šumarska politika ;
(survey ; students ; payment for forest ecosystem services ; Croatia ; forest policy ;)

Sažetak
Općekorisne funkcije šuma važna su znanstvena i stručna tema o kojoj se na globalnoj razini raspravlja već dugi niz godina. U Hrvatskoj također postoje višegodišnji napori u promišljanju sistematizacije i vrednovanja općekorisnih funkcija šuma, kao i osiguravanju naknade za njihovo pružanje. Ipak, pregled literature pokazuje da opseg znanstvene i stručne produkcije nije u skladu s važnosti ove teme za hrvatsko šumarstvo. Posebice se to odnosi na istraživanje stavova i percepcije građana, kao i njihove informiranosti o problematici općekorisnih funkcija šuma. Cilj je ovog članka analizirati ulogu informiranosti na poznavanje problematike općekorisnih funkcija šuma, uz pretpostavku da veća informiranost vodi i boljem poznavanju te problematike. Korištena je metoda ankete na uzorku populacije studenata triju raznorodnih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Šumarskog fakulteta (ŠF), Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) te Hrvatskih studija (HRSTUD). Pretpostavljeno je da će studenti ŠF imati bolje razumijevanje problematike jer su bolje informirani o njoj kroz izvedbu studijskog programa. Uzorak je bio namjeran i prigodan, a ukupno je anketirano 247 ispitanika. Primijenjene su metode deskriptivne statistike, kao i hi-kvadrat i Kruskal-Wallis neparametarski testovi. Rezultati su pokazali da su studenti ŠF prema vlastitom mišljenju puno više upoznati s pojmom općekorisnih funkcija šuma i Naknade za njih od studenata drugih fakulteta. Međutim, pitanja znanja pokazala su da i oni imaju problema s prepoznavanjem tih funkcija, kao i namjena za koje se koristi Naknada. Ipak, gotovo uvijek je postojala statistički značajna razlika u odgovorima između studenata ŠF i studenata drugih dvaju fakulteta. Zaključuje se da informiranost donekle utječe na poznavanje problematike općekorisnih funkcija šuma, ali vjerojatno postoje i neki drugi čimbenici koji utječu na poznavanje i formiranje stava. U budućnosti je neophodno nastaviti istraživati razumijevanje i stavove različitih segmenata građanstva o općekorisnim funkcijama šuma i Naknadi, kako bi se razvili i primijenili prikladni instrumenti šumarske politike, a kojima bi cilj bio veće razumijevanje problematike i pozitivniji stav prema šumarskim aktivnostima u tom smislu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
024-0242049-2101 - Značaj, vrednovanje i potrajno korištenje socijalnih usluga šuma (Vuletić, Dijana, MZOS - )

Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

Citiraj ovu publikaciju

Krajter Ostoić, Silvija; Vuletić, Dijana;
Uloga informiranosti u poznavanju problematike općekorisnih funkcija šuma // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 140 (2016), 5-6; 215-228 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Krajter Ostoić, S., Vuletić, D. & (2016) Uloga informiranosti u poznavanju problematike općekorisnih funkcija šuma. Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 140 (5-6), 215-228.
@article{article, year = {2016}, pages = {215-228}, keywords = {survey, students, payment for forest ecosystem services, Croatia, forest policy, }, journal = {\v{S}umarski list : znanstveno-stru\v{c}no i stale\v{s}ko glasilo Hrvatskoga \v{s}umarskog dru\v{s}tva}, volume = {140}, number = {5-6}, issn = {0373-1332}, title = {The role of information in understanding forest ecosystem services}, keyword = {survey, students, payment for forest ecosystem services, Croatia, forest policy, } }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font