Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886689

Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine


Pleadin, Jelka; Vasilj, Višnja; Lešić, Tina; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Krešić, Greta; Vulić, Ana; Bogdanović, Tanja; Zadravec, Manuela; Vahčić, Nada
Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 4; 309-316 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine
(Chemical composition and occurrence of mycotoxins in traditional meat products from the households of Bosnia and Herzegovina)

Autori
Pleadin, Jelka ; Vasilj, Višnja ; Lešić, Tina ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Krešić, Greta ; Vulić, Ana ; Bogdanović, Tanja ; Zadravec, Manuela ; Vahčić, Nada

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX (2017), 4; 309-316

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kemijski sastav ; aflatoksin B1 ; okratoksin A ; tradicionalni mesni proizvodi ; domaćinstva ; Bosna i Hercegovina
(Chemical composition ; aflatoxin B1 ; ochratoxin A ; traditional meat products ; households ; Bosnia and Herzegovina)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP) podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine. U razdoblju od 2015. do 2016., ukupno je uzorkovano 55 tradicionalnih mesnih proizvoda, od toga 25 kobasica proizvedenih od svinjskog mesa, 15 kobasica proizvedenih od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, 7 uzoraka pancete i 8 uzoraka pršuta. Osnovni kemijski i masno-kiselinski sastav određen je primjenom ISO metoda, dok su razine aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA) određene primjenom imunoenzimskih ELISA metoda. Rezultati su pokazali varijacije u vrijednostima kemijskih parametara između TMP-a, s značajno većim (p < 0, 05) udjelom stearinske kiseline, te manjim udjelom linolne kiseline u kobasicama proizvedenim od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, u odnosu na TMP proizvedene u cijelosti od svinjetine. OTA je određen u 7 uzoraka različitih vrste proizvoda s najvećom koncentracijom od 6, 20 μg/kg, dok je AFB1 određen samo u jednoj kobasici od svinjskog mesa s koncentracijom neznatno većom od limita kvantifikacije metode (1, 91 μg/kg). Utvrđena kontaminacija TMP-a mikotoksinima, posebno sa OTA, pokazuje da bi u cilju sprječavanja kontaminacije meso i mesni proizvodi iz domaćinstava trebali biti proizvedeni pod standardiziranim i dobro kontroliranim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record