Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886631

Djelovanje strukovnih i obrazovnih društava u Lici na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće


Brlić, Ivan
Djelovanje strukovnih i obrazovnih društava u Lici na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće // Nove smjernice u odgovju i obrazovanju. Znanstveni prinosi Dragutina Rosandića : zbornik radova sa znanastveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem u okviru V. Dana Šime i Ante Starčevića / Brala Mudrovčić, Jasminka (ur.).
Gospić: Sveučilište u Zadru Odjel za nastavničke studije, 2017. str. 387-400 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Djelovanje strukovnih i obrazovnih društava u Lici na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće
(Modernization of education in Lika at the turn of the 20th century : professional and educational associations´activities)

Autori
Brlić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Nove smjernice u odgovju i obrazovanju. Znanstveni prinosi Dragutina Rosandića : zbornik radova sa znanastveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem u okviru V. Dana Šime i Ante Starčevića / Brala Mudrovčić, Jasminka - Gospić : Sveučilište u Zadru Odjel za nastavničke studije, 2017, 387-400

ISBN
978-953-331-122-7

Skup
Dani Šime i Ante Starčevića (5 ; 2015)

Mjesto i datum
Gospić, Hrvatska, 07.-08.05.2015.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Gospićka gimnazija, Mijat Stojanović, školstvo, učiteljsko društvo
(Gymnasium in Gospić, Mijat Stojanović, teachers´association, education)

Sažetak
Uslijed postupnog napuštanja vojno-krajiških odnosa i prodora građansko-kapitalističkih procesa krajem 19. stoljeća javila se potreba za snažnijim razvojem obrazovanja na području Like, Gacke i Krbave. Zastarjeli modeli vojno- krajiškog školskog sustava promijenili su se uslijed nove Mažuranićeve školske reforme. U to je vrijeme osnovana i realna gimnazija u Gospiću. Uz pomoć školskih nadzornika, učitelja i ostalih lokalnih aktera, u Lici su osnivane školske zaklade i učiteljska društva. Razvoju školstva u Lici posebno su doprinijeli stručnjaci poput pedagoga, povjesničara i književnika koji su i nakon napuštanja ličkog prostora nastojali svojim profesionalnim kompetencijama pomoći ličkim školama. Ovaj rad odgovara na istraživačko pitanje u kojoj su mjeri ondašnji nositelji razvoja školstva u Lici pomogli u sveopćem obrazovnom i kulturnom napretku tadašnje Ličko-krbavske županije. Rad počiva na pretpostavci o povezanosti djelovanja udruga i razvoja školstva na prostoru Like.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Brlić, (302494)