Spektrofotometrijsko određivanje umjetnog bojila (Quinoline yellow) u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 411448)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Herceg, Matea
Buljac, Maša
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje umjetnog bojila (Quinoline yellow) u prehrambenim proizvodima
U ovom završnom radu određivane su koncentracije umjetnog bojila (quinoline yellow) u raznim prehrambenim proizvodima spektrofotometrijskom UV/VIS metodom. Spektrofotometrijsko mjerenje je provedeno u destiliranoj vodi pri pH vrijednosti 7. Određivanje koncentracije QY provodilo se sa dvije metode (pomoću krivulje umjeravanje i metodom standardnog dodatka) u 2 tipa uzoraka (pićima, bombonima, tabletama). Usporedbom ovih dviju metoda vidimo da su veoma male razlike u dobivenim rezultatima, a što se uzoraka tiče najveće koncentracije su pronađene u Cedeviti grejp (81, 374 mg/L) i Lizi (169, 606mg/L).
azo bojila, spektrofotometrijsko određivanje, quinoline yellow
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination artificial dyes (Quinoline yellow) in food products
nije evidentirano
azo dye, spectrophotometric method, quinoline yellow
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
10.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split