Rast i prinos graška (Pisum sativum L.) pod utjecajem bakterizacije i gnojidbe dušikom (CROSBI ID 240867)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kanižai Šarić, Gabriella ; Milaković, Zlata ; Rapčan, Irena ; Majić, Ivana ; Šeput, Jurica ; Kojić, Davor
hrvatski
Rast i prinos graška (Pisum sativum L.) pod utjecajem bakterizacije i gnojidbe dušikom
Predsjetvenom bakterizacijom sjemena graška u tlo se unosi selekcionirana, visokoučinkovita populacija kvržičnih bakterija pri čemu se nastoji iskoristiti što veći potencijal simbiotske fiksacije dušika u cilju ostvarivanja što većih prinosa. Bakterizacija je osim toga i okolišno prihvatljiv ali i ekonomski opravdan postupak u uzgoju graška i drugih leguminoza. S ciljem utvrđivanja djelotvornosti bakterizacije provedeno je istraživanje o utjecaju vrsta Rhizobium pisi i Rhizobium leguminosarum sv. viciae na dva kultivara graška uz tri razine gnojidbe mineralnim dušikom dok su praćeni parametri uključivali ostvarenu biomasu, nodulaciju i prinos. Bakterizacijom s R. leguminosarum sv. viciae ostvaren je najveći broj i suha masa kvržica na kultivaru Alicia dok je kultivar Čudo Amerike u nodulaciji kompatibilniji s R. pisi. Najveći prinos zrna graška ostvaren je bakterizacijom sjemena graška s R. leguminosarum sv. viciae na oba ispitana kultivara uz primjenu 30 - 60 kg N ha-1. Rezultati istraživanja ukazuju i na potrebu korištenja više djelotvornih ali kompatibilnih Rhizobium vrsta i sojeva u sredstvima za bakterizaciju graška kako bi se povećali benefiti koje ova zajednica donosi.
grašak ; Rhizobium pisi ; Rhizobium leguminosarum sv. viciae ; prinos
nije evidentirano
engleski
The growth and yield of peas (Pisum sativum L) under the influence of inoculation and nitrogen fertilization
nije evidentirano
peas ; Rhizobium pisi ; Rhizobium leguminosarum sv. viciae ; yield
nije evidentirano