Inhibition of Fusarium spp. mycelial growth by lactic acid bacteria (CROSBI ID 650246)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kanižai Šarić, Gabriella ; Milaković, Zlata ; Majić, Ivana ; Bulović, Maja ; Šeput, Jurica
engleski
Inhibition of Fusarium spp. mycelial growth by lactic acid bacteria
Proizvodnja hrane i stočne hrane bez ili uz minimalnu upotrebu kemijskih sredstava može se, između ostalog, postići i primjenom biopreparata. Ova sredstva sadržavaju neškodljive tvari poput korisnih mikroorganizama koji ne narušavaju zdravlje potrošača i ne zagađuju ekosustave. S ciljem utvrđivanja antifungalne djelotvornosti mliječno kiselih bakterija provedeno je in vitro istraživanje. Djelovanjem Lactobacillus brevis ustanovljena je statistički značajna redukcija stope rasta Fusarium graminearum i Fusarium verticillioides za 88 i 79%. Lactobacillus casei reducira stopu rasta F. graminearum za 76%. Rezultati ukazuju na potencijalnu mogućnost iskorištavanja navedenih sojeva mliječno-kiselih bakterija u zaštiti žitarica ali i hrane i stočne hrane od štetnog djelovanja mikotoksikogenih predstavnika roda Fusarium.
bioproducts ; Lactobacillus brevis ; Lactobacillus casei ; Fusarium graminearum ; Fusarium verticillioides
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
139-142.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings & Abstracts 10th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica
Osijek:
1848-5156
Podaci o skupu
10th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection
predavanje
05.06.2017-07.06.2017
Vukovar, Hrvatska