Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 885584

Antun Gustav Matoš kao instrumentalist i glazbeni pisac


Mičija Palić, Martina
Antun Gustav Matoš kao instrumentalist i glazbeni pisac // Kolo, časopis Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu, godište XXVII, br. 1/2017 / Fišer, Ernest (ur.).
Zagreb: Matica hrvatska, 2017. str. 149-162


Naslov
Antun Gustav Matoš kao instrumentalist i glazbeni pisac
(Antun Gustav Matoš as instrumentalist and music writer)

Autori
Mičija Palić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Kolo, časopis Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu, godište XXVII, br. 1/2017

Urednik/ci
Fišer, Ernest

Izdavač
Matica hrvatska

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
149-162

ISBN
9771331099001

Ključne riječi
Antun Gustav Matoš, glazba, glazbena kritika, violončelo
(Antun Gustav Matoš, cello, music, music criticism)

Sažetak
Sagledavajući stvaralaštvo i ostavštinu Antuna Gustava Matoša, glazbena umjetnost nezaobilazan je segment njegove osobnosti i važna dimenzija njegovog književnog stvaralaštva. Primarni interes za glazbenu umjetnost došao je zasigurno iz Matoševe obitelji u kojoj je odrastao uz oca kapelnika zagrebačke crkve Sv. Marka, sestru Danicu koja je stasala u profesionalnu opernu pjevačicu i pijanisticu te brata Leona, vrsnog violinista amatera. Arhiv Hrvatskog glazbenog zavoda ishodišni je izvor dokumenata i materijala o prvoj Matoševoj glazbenoj naobrazbi stečenoj upravo na glazbenoj školi Hrvatskog glazbenog zavoda. Matoševu formalnu glazbenu naobrazbu ne smije se zanemariti, kao ni činjenicu da je kao instrumentalist–violončelist svirao u orkestru Beogradskog pozorišta, iskoristivši svoje izvođačke sposobnosti u pragmatične svrhe, čime je došao na sam „prag glazbenog profesionalizma“ . Glazbene zakonitosti kojima su ga podučavali u ranoj mladosti reflektirale su se i na njegovo književno stvaralaštvo, posebice u njegovim kritikama, esejima, zapisima o glazbi i pjesmama, što će se u ovomu radu pokazati na određenim primjerima. Analiza onog dijela Matoševe ostavštine koji svjedoči o plodonosnom glazbenom piscu pokazat će njegov utjecaj na glazbenu kritiku u nas, te prikazom njegovih zapisa o glazbi i glazbenicima prve polovine 20. stoljeća osvijetliti utjecaj Antuna Gustava Matoša na glazbenu historiografiju uopće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Mičija Palić, Martina
Antun Gustav Matoš kao instrumentalist i glazbeni pisac // Kolo, časopis Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu, godište XXVII, br. 1/2017 / Fišer, Ernest (ur.).
Zagreb: Matica hrvatska, 2017. str. 149-162
Mičija Palić, M. (2017) Antun Gustav Matoš kao instrumentalist i glazbeni pisac. U: Fišer, E. (ur.) Kolo, časopis Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu, godište XXVII, br. 1/2017. Zagreb, Matica hrvatska, str. 149-162.
@inbook{inbook, author = {Mi\v{c}ija Pali\'{c}, M.}, editor = {Fi\v{s}er, E.}, year = {2017}, pages = {149-162}, keywords = {Antun Gustav Mato\v{s}, cello, music, music criticism}, isbn = {9771331099001}, title = {Antun Gustav Mato\v{s} as instrumentalist and music writer}, keyword = {Antun Gustav Mato\v{s}, cello, music, music criticism}, publisher = {Matica hrvatska}, publisherplace = {Zagreb} }