Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 885576

Upotreba propolisa i pčelinjeg peluda u hranidbi pilića - prirodan način zaštite zdravlja potrošača


Klarić, Ivana; Domaćinović, Matija; Pavić, Mirela; Miškulin, Ivan; Miškulin, Maja; Steiner, Zvonimir
Upotreba propolisa i pčelinjeg peluda u hranidbi pilića - prirodan način zaštite zdravlja potrošača // Hrana u zdravlju i bolesti, 5 (2016), 2; 37-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Upotreba propolisa i pčelinjeg peluda u hranidbi pilića - prirodan način zaštite zdravlja potrošača
(The use of propolis and bee pollen in chickens feeding - a natural way to protect the health of consumers)

Autori
Klarić, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Pavić, Mirela ; Miškulin, Ivan ; Miškulin, Maja ; Steiner, Zvonimir

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti (2233-1220) 5 (2016), 2; 37-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Propolis ; pčelinji pelud ; tovni pilići ; hranidba ; obrisci kloake
(Propolis ; bee pollen ; broilers ; feeding ; cloacal swabs)

Sažetak
Uvod: Propolis i pčelinji pelud pripadaju skupini prirodnih tvari životinjskog i biljnog podrijetla, s osobito izraženim antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka propolisa i pčelinjeg peluda u hranidbi tovnih pilića na prisustvo odabranih bakterijskih uzročnika u obriscima kloake pilića. Ispitanici i metode: U obriscima kloake tovnih pilića Ross 308 provenijencije, hranjenih s (pokusne skupine pilića) ili bez (kontrolna skupina pilića) dodatka propolisa i pčelinjeg peluda, uzorkovanih 21. i 42. dana tova, određivana je prisutnost bakterijskih vrsta iz rodova Campylobacter i Salmonella, te bakterijske vrste Escherichia coli. Pri izolaciji istraživanih mikrobnih kultura postupalo se u skladu s Hrvatskim normama koje se temelje na propisanim ISO standardima i to za Campylobacter sp. (HRN EN ISO 10272-1, 2008), Salmonella sp. (HRN EN ISO 6579, 2003) i E. coli (HRN ISO 16649-2, 2001). Rezultati: Obrisci kloake svih skupina tovnih pilića uzorkovanih 21. i 42. dana tova bili su negativni na prisutnost Campylobacter sp. Istraživanjem je utvrđen smanjeni broj obrisaka kloake pozitivnih na prisutnost E. coli u pokusnim skupinama pilića 42. dana tova u odnosu na 21. dan tova te potpuni izostanak prisutnosti Salmonella sp. u pokusnim skupinama pilića 42. dana tova u odnosu na 21. dan tova. Zaključak: Propolis i pčelinji pelud imaju snažan baktericidni učinak u kloaki tovnih pilića pri čemu je u javnozdravstvenom smislu posebno značajan utjecaj spomenutih dodataka na Salmonella sp.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Hrčak