Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 885532

Modeliranje pukotina osnim betonskim elementima s ugrađenim diskontinuitetom


Šćulac, Paulo; Rukavina, Tea; Jelenić, Gordan
Modeliranje pukotina osnim betonskim elementima s ugrađenim diskontinuitetom // Zbornik radova osmog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Penava, Davorin ; Guljaš, Ivica ; Bošnjak Klečina, Mirjana (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo za mehaniku, 2017. str. 191-196 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Modeliranje pukotina osnim betonskim elementima s ugrađenim diskontinuitetom
(Modelling cracking using bar concrete elements with embedded discontinuity)

Autori
Šćulac, Paulo ; Rukavina, Tea ; Jelenić, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova osmog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Penava, Davorin ; Guljaš, Ivica ; Bošnjak Klečina, Mirjana - Osijek : Hrvatsko društvo za mehaniku, 2017, 191-196

ISBN
978-953-7539-22-1

Skup
8. susret Hrvatskoga društva za mehaniku

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 7-8.7.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Beton, štapni konačni element, ugrađeni diskontinuitet, oštećenje
(Concrete, bar finite element, embedded discontinuity, damage)

Sažetak
Konačni elementi s ugrađenim diskontinuitetom jedan su od mogućih alata za analizu nastanka i razvoja pukotina u betonu. Pristup jakog diskontinuteta unutar kontinuuma koji je primijenjen u ovom radu temelji se na obogaćivanju neprekinutog polja pomaka dodatnim stupnjem slobode kojim se modelira skok u polju pomaka na mjestu pukotine. Ponašanje betona u vlaku opisano je bilinearnim zakonom oštećenja: prije dosezanja vlačne čvrstoće beton se ponaša kao linearno-elastičan materijal, a nakon prekoračenja vlačne čvrstoće naprezanje u betonu smanjuje se s povećanjem širine pukotine (softening). Disipacija energije na mjestu diskontinuiteta uslijed otvaranja pukotine opisana je kohezivnim zakonom ponašanja. U ovom radu prikazana su dva štapna (osna) konačna elementa s bitno različitim algoritmima za analizu oštećenja u betonu. Prvi pristup koristi operator split postupak za razdvajanje proračuna u lokalnu i globalnu fazu. U lokalnoj fazi rješavaju se jednadžbe razvoja unutarnjih varijabli kojima se modelira oštećenje na lokalnoj razini, dok se u globalnoj fazi rješavaju jednadžbe s ciljem određivanja globalnih stupnjeva slobode. U drugom pristupu nema razdvajanja na lokalnu i globalnu fazu. Modeli su testirani na nekoliko primjera, a u nastavku je prikazan primjer vlačnog štapa s oslabljenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-1631 - Aproksimacija ovisna o konfiguraciji u nelinearnoj analizi konstrukcija metodom konačnih elemenata (Gordan Jelenić, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka