Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 885255

Ujednačavanje raspodjele naprezanja vijčanog spoja optimiranjem veličine uspona


Šimunović, Vjekoslav; Kozak, Dražan
Ujednačavanje raspodjele naprezanja vijčanog spoja optimiranjem veličine uspona // Zbornik radova Osmog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Penava, Davorin ; Guljaš, Ivica ; Bošnjak Klečina, Mirjana (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo za mehaniku, 2017. str. 197-202 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ujednačavanje raspodjele naprezanja vijčanog spoja optimiranjem veličine uspona
(Equalization of stress distribution on threaded connection optimizing pitch size)

Autori
Šimunović, Vjekoslav ; Kozak, Dražan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Osmog susreta Hrvatskog društva za mehaniku / Penava, Davorin ; Guljaš, Ivica ; Bošnjak Klečina, Mirjana - Osijek : Hrvatsko društvo za mehaniku, 2017, 197-202

ISBN
978-953-7539-22-1

Skup
Osmi susret Hrvatskog društva za mehaniku

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 7. - 8. srpnja 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Vijčani spojevi ; raspodjela naprezanja ; optimiranje uspona ; metoda konačnih elemenata
(Threaded connection ; stress distribution ; pitch optimizing ; finite element method)

Sažetak
Poznato je da su profili navoja u vijčanom spoju nejednoliko opterećeni, stoga je u radu analizirana i optimirana upravo raspodjela naprezanja na primjeru vijčanog spoja s ISO metričkim navojem. Izrađen je CAD parametarski model vijčanog spoja u svrhu analiziranja i optimiranja raspodjele naprezanja povećanjem uspona matice. Također uspoređeno je ponašanje klasičnog i optimiranog vijčanog spoja i izrađena tablica optimiranih rješenja uspona. Analizom pomoću MKE prikazano je stanje naprezanja klasičnog vijčanog spoja na odabranom primjeru s navojem M16. Pokazalo se i potvrdilo klasično ponašanje vijčanih spojeva gdje prvi profili navoja u kontaktu prenose većinu opterećenja dok su ostali znatno manje opterećeni. Pretpostavka je da se povećanjem uspona matice, odnosno postojanjem određene pozitivne razlike između uspona matice i vijka, ponašanje klasičnih vijčanih spojeva može poboljšati. Navedeno je primijenjeno te je rezultiralo smanjenjem ekvivalentnog naprezanja za 30%. Na ovaj način poboljšava se raspodjela naprezanja kao i dinamička izdržljivost vijčanih spojeva. Određivanjem korigirane veličine uspona za navoje opće primjene, prikazanih u tablicama, može se zaključiti kako je metoda primjerenija za navoje većih nazivnih promjera. Veličine razlike uspona, koje su dosta male, rastu s porastom nazivnog promjera pa tako poprimaju veličine koje su lakše i jeftinije izvedive.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Strojarski fakultet, Slavonski Brod