Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka pogače lješnjaka na svojstva kukuruznih ekstrudata dobivenih superkritičnom CO2 ekstruzijom (CROSBI ID 411325)

Ocjenski rad | diplomski rad

Malenica, Josip Utjecaj dodatka pogače lješnjaka na svojstva kukuruznih ekstrudata dobivenih superkritičnom CO2 ekstruzijom / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Malenica, Josip

Jozinović, Antun

hrvatski

Utjecaj dodatka pogače lješnjaka na svojstva kukuruznih ekstrudata dobivenih superkritičnom CO2 ekstruzijom

Ekstruzija je vrlo značajan proces u prehrambenoj industriji, a kao sirovina za ekstruziju često se koristi kukuruzna krupica. U današnje vrijeme svijest potrošača o kvalitetnoj prehrani je na visokoj razini. Zbog poboljšanja svojstava i nutritivne vrijednosti proizvoda u krupicu se mogu dodavati različiti dodaci. Također, negativne promjene u hrani koje nastaju zbog visoke temperature, mogu se smanjiti primjenom superkritične CO2 ekstruzije (SCFX). Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj SCFX ekstruzije i dodatka odmašćene pogače lješnjaka (u udjelima od 3 %, 6 % i 9 %) na svojstva SCFX ekstrudata. Dobivenim SCFX ekstrudatima ispitana su fizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni s neekstrudiranim uzorcima. Utvrđeno je da dodatkom pogače lješnjaka dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase ekstrudata. SCFX ekstruzija uzrokovala je potamnjivanje svih uzoraka. Indeks apsorpcije vode povećao se nakon SCFX ekstruzije kod svih uzoraka, dok se indeks topljivosti u vodi povećao samo kod čiste krupice i dodatka 3 % pogače lješnjaka. Postupkom SCFX ekstruzije i dodatkom pogače lješnjaka došlo je do smanjenja viskoznosti vrha, a SCFX ekstrudati su imali manju sklonost retrogradaciji.

ekstruzija ; superkritični CO2 ; pogača lješnjaka ; kukuruzna krupica

nije evidentirano

engleski

Influence of hazelnut cake addition on properties of supercritical CO2 corn extrudates

nije evidentirano

extrusion ; supercritical CO2 ; hazelnut cake ; corn grits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice