Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena detaljnog geokemijskog kartiranja i sekvencijske ekstrakcijske analize pri istraživanju distribucije teških metala u tlu razvijenom na području nekadašnjeg rudnika «Zrinski» na Medvednici (CROSBI ID 752814)

Druge vrste radova | ostalo

Čović, Marta ; Durn, Goran ; Miko, Slobodan Primjena detaljnog geokemijskog kartiranja i sekvencijske ekstrakcijske analize pri istraživanju distribucije teških metala u tlu razvijenom na području nekadašnjeg rudnika «Zrinski» na Medvednici // Bilten Odbora za geokemiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti broj 9. 2000.

Podaci o odgovornosti

Čović, Marta ; Durn, Goran ; Miko, Slobodan

hrvatski

Primjena detaljnog geokemijskog kartiranja i sekvencijske ekstrakcijske analize pri istraživanju distribucije teških metala u tlu razvijenom na području nekadašnjeg rudnika «Zrinski» na Medvednici

Cilj ovog predavanja bio je prikaz raspodjele i ponašanja odabranih elemenata u tlu razvijenom iznad povijesnog rudnika olova i srebra "Zrinski" na Medvednici. Detaljno geokemijsko kartiranje izvršeno j e na području 75 000 m2 (100 uzoraka smeđeg šumskog tla uzorkovanog po pravilnoj kvadratnoj mreži), pri čemu su utvrđene anomlije Pb, Zn, Cd i Hg. Koncentracije pojedinih metala u uzorcima otopljenim zlatotopkom kreću se za Pb od 9 do 18 188 mg/kg, za Zn od 12 do 9125 mg/kg, za Cd od 0.25 do 189 mg/kg i za Hg od 0,06 do 1829 mg/kg. Anomalije navedenih elemenata poklapaju se sa utvrđenom mineralizacijom i ostacima stare rudarske aktivnosti. Budući da ukupna koncentracija pojedinih teških metala u tlu ne može biti kriterij za određivanje potencijalnog učinka zagađenja na tlo jer se metali u tlu pojavljuju vezani za različite frakcije tla koje su topive u različitim uvjetima okoliša provedena je sekvencijska ekstrakcijska analiza. Sekvencijska ekstrakcijska analiza provedena j e na 10 uzoraka tla koji leže uzduž profila koji presjeca zonu s maksimalnim vrijednostima koncentracija analiziranih teških metala. Koncentracije teških metala određene su u pet frakcija tla: adsorbirano/izmjenjivoj, karbonatnoj, frakciji Fe-Mn oksida, organsko/sulfidnoj i rezidualnoj frakciji. Za zagađeno tlo istraživanog područja mobilnost i potencijalna biodostupnost je slijedeća: Cd > Pb > Zn > Cu > Ni. Semikvantitativni mineraloški sastav 5 uzoraka tla s visokim koncentracijama metala utvrđen j e rendgenskom difrakcijskom analizom na prahu. Mineralne faze koje dominiraju u tlu su kvarc i tinjci. Getit, kaolinit i plagioklasi su česti, dok je cerusit identificiran samo u jednom uzorku.

onečišćenje tla; Pb-Zn mineralizacija; sekvencijska ekstrakcijska analiza; geokemijsko kartiranje

nije evidentirano

engleski

x

nije evidentirano

soil contamination; Pb-Zn mineralization; sequential extraction analysis; geochemical maping

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bilten Odbora za geokemiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti broj 9

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija