Utjecaj izvora sporootpuštajuće ureje na ukupnu probavljivost proteina, škroba i vlakana u tovnih junica (CROSBI ID 411290)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majerić, Josip
Kljak, Kristina
hrvatski
Utjecaj izvora sporootpuštajuće ureje na ukupnu probavljivost proteina, škroba i vlakana u tovnih junica
U intenzivnoj hranidbi preživača ureja se koristi kao najjeftiniji izvor neproteinskog dušika za mikroorganizme buraga. Cilj ovoga rada je usporediti utjecaj sporootpuštajuće ureje iz dodataka Ubea 70 (70% ureje, 28% bentonita i 2% S ; Petrokemija Kutina, RH) i one zaštićene lipidima iz dodatka Optisync™ (88% ureje i 11, 2% lipida ; Alltech, Nicholasville, SAD) na ukupnu probavljivost sirovih proteina, vlakna, škroba i suhe tvari obroka tovnih junica. Četiri tovne junice pasmine Simmental, u prosjeku teške 380 kg i stare 12, 5 mjeseci na početku pokusa, raspoređene su na dva različita dodatka u obroku prema cross-over dizajnu u dva perioda od po 18 dana. Obroci sa oba dodatka sastojali su se od istih krmiva sa 50%:50% omjerom voluminoze i koncentratne krme te 0, 7% ureje, a kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)-oksid. Junice hranjene dodatkom Optisync™ u usporedbi s junicama hranjenim dodatkom Ubea 70 bolje su probavljale (P<0, 05) sirovi protein (68, 6% vs. 59, 4%), ukupna vlakna (49, 1% vs. 33, 2%) i suhu tvar (72, 1% vs. 63, 1%). S druge strane, dodatak Ubea 70 ima tendenciju za 1, 27% više probavljivosti škroba. Izvor sporootpuštajuće ureje nije utjecao na pH fecesa niti razinu ureje u krvi, iako brojčane razlike upućuju da dodatak OptiSync™ u obroku pokazuje ujednačenije otpuštanje ureje u buragu nego dodatak Ubea 70.
tovne junice ; ureja ; probavljivost ; protein ; vlakna
nije evidentirano
engleski
Effect of slow-release urea source on total tract digestibility of protein, ostarch and fiber in fattening heifers
nije evidentirano
fattening heifers ; urea ; digestibility ; protein ; fiber
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb