Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj izvora sporootpuštajuće ureje na ukupnu probavljivost proteina, škroba i vlakana u tovnih junica (CROSBI ID 411290)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majerić, Josip Utjecaj izvora sporootpuštajuće ureje na ukupnu probavljivost proteina, škroba i vlakana u tovnih junica / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Majerić, Josip

Kljak, Kristina

hrvatski

Utjecaj izvora sporootpuštajuće ureje na ukupnu probavljivost proteina, škroba i vlakana u tovnih junica

U intenzivnoj hranidbi preživača ureja se koristi kao najjeftiniji izvor neproteinskog dušika za mikroorganizme buraga. Cilj ovoga rada je usporediti utjecaj sporootpuštajuće ureje iz dodataka Ubea 70 (70% ureje, 28% bentonita i 2% S ; Petrokemija Kutina, RH) i one zaštićene lipidima iz dodatka Optisync™ (88% ureje i 11, 2% lipida ; Alltech, Nicholasville, SAD) na ukupnu probavljivost sirovih proteina, vlakna, škroba i suhe tvari obroka tovnih junica. Četiri tovne junice pasmine Simmental, u prosjeku teške 380 kg i stare 12, 5 mjeseci na početku pokusa, raspoređene su na dva različita dodatka u obroku prema cross-over dizajnu u dva perioda od po 18 dana. Obroci sa oba dodatka sastojali su se od istih krmiva sa 50%:50% omjerom voluminoze i koncentratne krme te 0, 7% ureje, a kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)-oksid. Junice hranjene dodatkom Optisync™ u usporedbi s junicama hranjenim dodatkom Ubea 70 bolje su probavljale (P<0, 05) sirovi protein (68, 6% vs. 59, 4%), ukupna vlakna (49, 1% vs. 33, 2%) i suhu tvar (72, 1% vs. 63, 1%). S druge strane, dodatak Ubea 70 ima tendenciju za 1, 27% više probavljivosti škroba. Izvor sporootpuštajuće ureje nije utjecao na pH fecesa niti razinu ureje u krvi, iako brojčane razlike upućuju da dodatak OptiSync™ u obroku pokazuje ujednačenije otpuštanje ureje u buragu nego dodatak Ubea 70.

tovne junice ; ureja ; probavljivost ; protein ; vlakna

nije evidentirano

engleski

Effect of slow-release urea source on total tract digestibility of protein, ostarch and fiber in fattening heifers

nije evidentirano

fattening heifers ; urea ; digestibility ; protein ; fiber

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)