Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 884491

Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina


Čović, Marina
Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Pula


CROSBI ID: 884491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina
(Biologically active substances in the leaves of Istrian olive varieties)

Autori
Čović, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Mjesto
Pula

Datum
10.11

Godina
2016

Stranica
50

Mentor
Štifanić, Mauro

Neposredni voditelj
Kovačić, Ines

Ključne riječi
listovi maslina, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi, ukupni flavonoidi, antioksidativni kapacitet
(olive leafs, total phenols, total flavonoids, total non-flavonoids, antioxidant capacity)

Sažetak
Biološki aktivne tvari mogu se definirati kao prirodni nenutritivni fizološki aktivni sastojci hrane koji imaju određena funkcionalna svojstva u organizmu te djeluju kao pomoćna sredstva u sprječavanju i liječenju bolesti te poboljšavanju stanja organizma. Cilj ovog istraživanja je bio određivanje bioaktivnih supstanci i antioksidativnog kapaciteta biljnih infuzija tri različite sorte istarskih maslina. Pratio se utjecaj gradacije listova (fino mljeveni, grubo mljeveni i cijeli), te utjecaj vremena na proces ekstrakcije (5, 15 i 30 minuta). Od metoda upotrebljene su kolorimetrijske i spektrofotometrijske metode. Dobiveni rezultati pokazuju da gradacija lista ima veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet infuzija. Također, potvrđeno je da ukupni fenoli i ukupni neflavonoidi imaju veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet gledajući ukupno sve tri sorte maslina. Od ove tri sorte maslina Rosinjola je sorta koja je pokazala najveće koncentracije fenola, flavonoida i neflavonoida u većini slučajeva. Isto tako, vrijeme ekstrakcije je vrlo važno jer su se u vremenu od 30 minuta pokazale najveće koncentracije fenola.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mauro Štifanić (mentor)

Avatar Url Ines Kovačić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čović, Marina
Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Pula
Čović, M. (2016) 'Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina', diplomski rad, diplomski, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Pula.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ovi\'{c}, Marina}, year = {2016}, pages = {50}, keywords = {listovi maslina, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi, ukupni flavonoidi, antioksidativni kapacitet}, title = {Biolo\v{s}ki aktivne tvari u li\v{s}\'{c}u istarskih sorti maslina}, keyword = {listovi maslina, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi, ukupni flavonoidi, antioksidativni kapacitet}, publisherplace = {Pula} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ovi\'{c}, Marina}, year = {2016}, pages = {50}, keywords = {olive leafs, total phenols, total flavonoids, total non-flavonoids, antioxidant capacity}, title = {Biologically active substances in the leaves of Istrian olive varieties}, keyword = {olive leafs, total phenols, total flavonoids, total non-flavonoids, antioxidant capacity}, publisherplace = {Pula} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font