Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina (CROSBI ID 411253)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čović, Marina
Štifanić, Mauro
Kovačić, Ines
hrvatski
Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina
Biološki aktivne tvari mogu se definirati kao prirodni nenutritivni fizološki aktivni sastojci hrane koji imaju određena funkcionalna svojstva u organizmu te djeluju kao pomoćna sredstva u sprječavanju i liječenju bolesti te poboljšavanju stanja organizma. Cilj ovog istraživanja je bio određivanje bioaktivnih supstanci i antioksidativnog kapaciteta biljnih infuzija tri različite sorte istarskih maslina. Pratio se utjecaj gradacije listova (fino mljeveni, grubo mljeveni i cijeli), te utjecaj vremena na proces ekstrakcije (5, 15 i 30 minuta). Od metoda upotrebljene su kolorimetrijske i spektrofotometrijske metode. Dobiveni rezultati pokazuju da gradacija lista ima veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet infuzija. Također, potvrđeno je da ukupni fenoli i ukupni neflavonoidi imaju veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet gledajući ukupno sve tri sorte maslina. Od ove tri sorte maslina Rosinjola je sorta koja je pokazala najveće koncentracije fenola, flavonoida i neflavonoida u većini slučajeva. Isto tako, vrijeme ekstrakcije je vrlo važno jer su se u vremenu od 30 minuta pokazale najveće koncentracije fenola.
listovi maslina, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi, ukupni flavonoidi, antioksidativni kapacitet
nije evidentirano
engleski
Biologically active substances in the leaves of Istrian olive varieties
nije evidentirano
olive leafs, total phenols, total flavonoids, total non-flavonoids, antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
10.11.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Pula