Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina (CROSBI ID 411253)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čović, Marina Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina / Štifanić, Mauro (mentor); Kovačić, Ines (neposredni voditelj). Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, . 2016

Podaci o odgovornosti

Čović, Marina

Štifanić, Mauro

Kovačić, Ines

hrvatski

Biološki aktivne tvari u lišću istarskih sorti maslina

Biološki aktivne tvari mogu se definirati kao prirodni nenutritivni fizološki aktivni sastojci hrane koji imaju određena funkcionalna svojstva u organizmu te djeluju kao pomoćna sredstva u sprječavanju i liječenju bolesti te poboljšavanju stanja organizma. Cilj ovog istraživanja je bio određivanje bioaktivnih supstanci i antioksidativnog kapaciteta biljnih infuzija tri različite sorte istarskih maslina. Pratio se utjecaj gradacije listova (fino mljeveni, grubo mljeveni i cijeli), te utjecaj vremena na proces ekstrakcije (5, 15 i 30 minuta). Od metoda upotrebljene su kolorimetrijske i spektrofotometrijske metode. Dobiveni rezultati pokazuju da gradacija lista ima veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet infuzija. Također, potvrđeno je da ukupni fenoli i ukupni neflavonoidi imaju veliki utjecaj na antioksidativni kapacitet gledajući ukupno sve tri sorte maslina. Od ove tri sorte maslina Rosinjola je sorta koja je pokazala najveće koncentracije fenola, flavonoida i neflavonoida u većini slučajeva. Isto tako, vrijeme ekstrakcije je vrlo važno jer su se u vremenu od 30 minuta pokazale najveće koncentracije fenola.

listovi maslina, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi, ukupni flavonoidi, antioksidativni kapacitet

nije evidentirano

engleski

Biologically active substances in the leaves of Istrian olive varieties

nije evidentirano

olive leafs, total phenols, total flavonoids, total non-flavonoids, antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

10.11.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Pula

Povezanost rada

nije evidentirano