Growth potential of Listeria monocytogenes in soft cheeses (CROSBI ID 411223)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dodić, Dina
Zdolec, Nevijo
engleski
Growth potential of Listeria monocytogenes in soft cheeses
U ovom radu uzorkovano je 30 sireva škripavca sa 10 poljoprivrednih gospodarstava u kojima je istražena prisutnost L. monocytogenes te praćen njen broj i fizikalno-kemijski parametri tijekom roka trajanja. Sirevi su bili pohranjeni u laboratorijskom hladnjaku na 6ºC ± 1 ºC tijekom 7 dana, s obzirom na deklarirane uvjete čuvanja (od + 4 do + 8 ºC) i roka trajanja (7 dana). Također je određivan potencijal rasta bakterije L.monocytogenes u odabranim uzorcima škripavca. Utvrđeno je da sir škripavac pogoduje rastu bakterije L. monocytogenes s obzirom na utvrđene kemijske pokazatelje u proizvodu. Tijekom roka trajanja proizvoda granična vrijednost za L. monocytogenes (100 cfu/g) nije nadmašena ni u jednom uzorku. Challenge testom provedenim na škripavcima pokazano je da tijekom roka trajanja od 7 dana, u slučaju kontaminacije na razini do 50 cfu/g, L. monocytogenes neće rasti iznad dozvoljene granice od 100 cfu/g budući se potencijal rasta kretao od 0, 35 do 0, 48 log cfu/g. Sukladno dobivenim rezultatima, na sir škripavac treba primjenjivati kriterij od 100 cfu/g tijekom roka trajanja.
Listeria monocytogenes, growth potential, soft cheeses
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
05.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb