Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Koncentracija naprezanja oko kružnog otvora u ploči (CROSBI ID 411157)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ibrišimović, Valentina Koncentracija naprezanja oko kružnog otvora u ploči / Matejiček, Franjo (mentor); Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Ibrišimović, Valentina

Matejiček, Franjo

hrvatski

Koncentracija naprezanja oko kružnog otvora u ploči

U radu će se analizirati polja naprezanja ploče s kružnim otvorom. Na samom početku rada detaljno će se opisati ravninska teorija elastičnosti te temeljne jednadžbe potrebne za izračunavanje naprezanja beskonačne ploče s kružnim otvorom. Također će se proanalizirati restezanje beskonačne ploče s kružnim otvorom te će se prikazati Airyjeva funkcija pomoću koje će se dobiti izrazi potrebni za izračunavanje i prikaz raspodjele naprezanja ploče. Prikazani su i izrazi za naprezanja u polarnim koordinatama na temelju kojih je dobivena raspodjela za svaku komponentu naprezanja te je određen faktor koncentracije naprezanja. Drugi dio se odnosi na numeričku analizu naprezanja metodom konačnih elemenata. Pri toj analizi korišten je programski paket Ansys APDL 15.0, te je detaljno objašnjeno modeliranje problema i analiza dobivenih rješenja u tom programu. Nakon numeričke analize provedeno je eksperimentalno određivanja polja naprezanja. U ovom dijelu je objašnjena metoda tenzometrije, koja se koristila tijekom eksperimentalne analize. Objašnjena je priprema uzorka za mjerenja, kao i laboratorijsko ispitivanje. Eksperimentalnim ispitivanjem dobit će se deformacije preko kojih će se dobiti naprezanja na mjestu postavljene mjerne trake. Na kraju je provedena usporedba rezultata naprezanja dobivenih anlitičkom metodom Teorije elastičnosti, numeričkom metodom konačnih elemenata i eksperimentalnim ispitivanjem.

kružni otvor, ploča, raspodjela naprezanja, koncentracija naprezanja, teorija elastičnosti, ANSYS, tenzometrija, mjerne trake.

nije evidentirano

engleski

Stress concentration around a circular hole in the panel

nije evidentirano

circular hole, plate, stress distribution, stress concentration, theory of elasticity, ANSYS, tensometry, measuring tape.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

09.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Strojarstvo