Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza točkastog opterećenja ploče (CROSBI ID 411156)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gavranić, Josipa Analiza točkastog opterećenja ploče / Matejiček, Franjo (mentor); Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Gavranić, Josipa

Matejiček, Franjo

hrvatski

Analiza točkastog opterećenja ploče

Osnovni cilj ovog rada je proračunati, odrediti i usporediti rezultate raspodjele naprezanja ploče opterećene koncentriranom silom. Na početku rada će se opisati osnovni principi jednadžbi teorije elastičnosti u ravninskim problemima kao i analiza polja naprezanja ravninskih problema u polarnim koordinatama. Također će se prikazati jednadžbe ravnoteže teorije elastičnosti u polarnim koordinatama te Airyjeva funkcija za klin opterećen uzdužnom silom F u vrhu. Prema toj funkciji dobit će se izrazi za naprezanja u polarnim koordinatama pomoću kojih će se opisati raspodjela naprezanja u svim dijelovima ploče. Rezultati naprezanja prikazani su u dijagramima. Nakon analitičkog proračuna opisani su osnovni principi tenzometrije, postupci lijepljenja i postavljanja mjernih traka te pripreme za ispitivanje. Na pripremljenom uzorku izvršen je tlačni pokus te su očitane vrijednosti deformacije koje će biti potrebne za izračun naprezanja. U daljnjoj obradi rada, ploča opterećena koncentriranom silom, će se riješiti metodom konačnih elemenata pomoću računalnog programa Ansys APDL 15.0. Nakon toga će se usporediti i analizirati rezultati dobiveni analitičkim postupkom Teorije elastičnosti, eksperimentalnim ispitivanjem i numeričkom metodom konačnih elemenata.

koncentrirana sila, ploča, raspodjela naprezanja, koncentracija naprezanja, teorija elastičnosti, ANSYS, tenzometrija, mjerne trake.

nije evidentirano

engleski

Analysis of plate loaded with concentrated force

nije evidentirano

concentrated force, plate, stress distribution, stress concentration, theory of elasticity, ANSYS, tensometry, gauges.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

09.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Strojarstvo