Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 883744

Stupnjevitost metonimije u mišljenju i jeziku


Gligorić, Igor Marko
Stupnjevitost metonimije u mišljenju i jeziku // Jezik kao predmet proučavanja i jezik kao predmet poučavanja: Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenoga skupa Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku / Stolac, Diana ; Vlastelić, Anastazija (ur.).
Zagreb: Srednja Europa - Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku, 2017. str. 99-113 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 883744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stupnjevitost metonimije u mišljenju i jeziku
(Scalarity of metonymy in mind and language)

Autori
Gligorić, Igor Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Jezik kao predmet proučavanja i jezik kao predmet poučavanja: Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenoga skupa Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku / Stolac, Diana ; Vlastelić, Anastazija - Zagreb : Srednja Europa - Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku, 2017, 99-113

ISBN
978-953-7963-58-3

Skup
XXX. međunarodni znanstveni skup HDPL-a

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 12. - 14. 5. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
metonimija ; kategorija ; stupnjevitost ; konvencionalnost ; pomak u značenju
(metonymy ; category ; scalability ; conventionality ; shift in meaning)

Sažetak
Rad problematizira metonimiju kao kognitivni i jezični mehanizam, kao proces u mišljenju i jeziku, ali i prirodu konkretnih jezičnih oblikovanja nastalih tim procesom. Pri promišljanju o metonimiji polazi se od njezine definicije u antičkoj retorici te, uzimajući u obzir Jakobsonova vrlo suvremena i anticipatorska razmišljanja u vezi s tom pojavom, uspostavljaju se poveznice u shvaćanju metonimije unutar kognitivnolingvističke perspektive. Pritom se prvenstveno misli na svojevrsnu klasifikaciju metonimijskih pomaka Raddena i Kövecsesa (1999), pojam metonimičnosti koji spominje Barcelona (2003) te na zaključke o prototipnosti metonimijskih oblikovanja Geeraertsa i Peirsmana (2006). Cilj je provedenoga istraživanja dokazati da metonimijska oblikovanja tvore kategoriju koja je radijalna, prototipno ustrojena, stupnjevita, razlikujući pritom konkretno oblikovanje od samoga procesa. U tu je svrhu izrađen upitnik s metonimijama u minimalnim jezičnim kontekstima koji aktualiziraju ciljano značenje. Ispitanici su na skali trebali odrediti osjećaju li pomak u značenju jezične jedinice uporabljene u konkretnome kontekstu s obzirom na njezino značenje izvan konteksta. Pri izradi upitnika posebna je pozornost pridana učestalosti korištenih jezičnih jedinica te njihovoj potvrđenosti u korpusu. Nakon statističke obrade rezultati istraživanja pokazuju da se metonimijska oblikovanja mogu promatrati kao stupnjevita, radijalno i prototipno ustrojena kategorija u mišljenju i jeziku. U analizi je artikulirana povezanost između triju detektiranih obilježja: stupnja metonimičnosti, konvencionalnosti pojedinoga oblikovanja i stupnja pomaka u značenju. S tim su u vezi prepoznati kriteriji (njih pet) prema kojima se stupnjevi mogu odrediti, tj. obilježja koja utječu na spomenute stupnjeve te na (ne)primjetnost pomaka u značenju, same metonimičnosti. Svojim zaključcima rad može doprinijeti općem shvaćanju metonimije kao kognitivnoga i jezičnoga fenomena. Time se dijelom produbljuju i spoznaje o načinu funkcioniranja samoga uma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Igor Marko Gligorić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Gligorić, Igor Marko
Stupnjevitost metonimije u mišljenju i jeziku // Jezik kao predmet proučavanja i jezik kao predmet poučavanja: Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenoga skupa Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku / Stolac, Diana ; Vlastelić, Anastazija (ur.).
Zagreb: Srednja Europa - Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku, 2017. str. 99-113 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Gligorić, I. (2017) Stupnjevitost metonimije u mišljenju i jeziku. U: Stolac, D. & Vlastelić, A. (ur.)Jezik kao predmet proučavanja i jezik kao predmet poučavanja: Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenoga skupa Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku.
@article{article, author = {Gligori\'{c}, I.}, year = {2017}, pages = {99-113}, keywords = {metonimija, kategorija, stupnjevitost, konvencionalnost, pomak u zna\v{c}enju}, isbn = {978-953-7963-58-3}, title = {Stupnjevitost metonimije u mi\v{s}ljenju i jeziku}, keyword = {metonimija, kategorija, stupnjevitost, konvencionalnost, pomak u zna\v{c}enju}, publisher = {Srednja Europa - Hrvatsko dru\v{s}tvo za primijenjenu lingvistiku}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gligori\'{c}, I.}, year = {2017}, pages = {99-113}, keywords = {metonymy, category, scalability, conventionality, shift in meaning}, isbn = {978-953-7963-58-3}, title = {Scalarity of metonymy in mind and language}, keyword = {metonymy, category, scalability, conventionality, shift in meaning}, publisher = {Srednja Europa - Hrvatsko dru\v{s}tvo za primijenjenu lingvistiku}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font