Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 88350

Kvaliteta života i životne aspiracije mladih u područjima posebne državne skrbi Republike Hrvatske


Raboteg-Šarić, Zora
Kvaliteta života i životne aspiracije mladih u područjima posebne državne skrbi Republike Hrvatske // Djeca svjedoci rata 10 godina kasnije, Sažeci izlaganja / Ajduković, Marina (ur.).
Zagreb: Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta života i životne aspiracije mladih u područjima posebne državne skrbi Republike Hrvatske
(Quality of life and life aspirations of youth in the areas of special state concern of the Republic of Croatia)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Djeca svjedoci rata 10 godina kasnije, Sažeci izlaganja / Ajduković, Marina - Zagreb : Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, 2001

Skup
Djeca svjedoci rata 10 godina kasnije

Mjesto i datum
Plitvička jezera, Hrvatska, 25.-27. 10. 2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kvaliteta života; mladi; životni standard; lokalne zajednice; slobodno vrijeme; područja pogođena ratom
(Quality of life; youth; standard of living; local communities; leisure time; war-affected areas)

Sažetak
U područjima posebne državne skrbi Republike Hrvatske koja su najviše stradala u ratu, uz materijalnu obnovu koja je nužan preduvjet za minimalnu kvalitetu života, sve više se javlja potreba za revitalizacijom cjelokupnog društvenog života na razini lokalnih zajednica. U tim područjima posebice je osjetljiv položaj mladih ljudi koji se pripremaju za daljnje školovanje, zapošljavanje i obiteljski život. U ovom radu iznose se i interpretiraju rezultati terenskog istraživanja koje je provedeno 1999. godine na reprezentativnom uzorku od 1106 učenika završnih razreda svih srednjih škola koje se nalaze u područjima posebne državne skrbi. U istraživanju su sudjelovali učenici iz sljedećih mjesta: Beli Manastir, Benkovac, Drniš, Glina, Hrvatska Kostajnica, Ilok, Knin, Korenica, Obrovac, Pakrac, Petrinja, Slunj, Topusko i Vukovar. Učenici su odgovarali na opsežan anketni upitnik koji uključuje više skupina varijabli: sociodemografska i obiteljska struktura, ocjena životnog standarda, kvaliteta stanovanja i socijalnih odnosa, uvjeti života u mjestu stanovanja, planiranje budućnosti i profesionalne aspiracije, socijalni stavovi i ocjena društvenog položaja mladih te aktivnosti u slobodnom vremenu. Provedeno je također i dodatno kvalitativno istraživanje koje uključuje analizu eseja 306 učenika o uvjetima života u njihovom mjestu, planovima za budućnost, te prijedlozima za poboljšanje kvalitete života mladih. Nizak životni standard, nedostatak mogućnosti zapošljavanja, razorene zajednice i osjećaj nesigurnosti, nedostatak mjesta za izlazak i zabavu, smanjene mogućnosti za sudjelovanjem u društvenim, kulturnim i kreativnim aktivnostima, dio su svakodnevnog života mladih. Posljedice rata očituju se i u promijenjenim međuljudskim odnosima, pomanjkanju nade i prevladavajućoj apatiji. Mladi u ovim područjima vide sebe kao izgubljenu generaciju koja mora negdje drugdje potražiti bolju budućnost. Na temelju analize najvažnijih pokazatelja životne situacije mladih u područjima posebne državne skrbi, kao i na temelju prijedloga samih mladih, izrađene su preporuke za daljnje djelovanje u cilju poboljšanja njihove kvalitete života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940102

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zora Raboteg-Šarić, (99796)