Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka (CROSBI ID 410996)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kunjašić, Ljubo Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka / Preiner, Darko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Kunjašić, Ljubo

Preiner, Darko

hrvatski

Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka

Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je pokušati riješiti najveći problem u proizvodnji prošeka, određivanje kraja sušenja grožđa. Metoda koja je inače korištena, uzimanje uzorka u određenom vremenskom intervalu i određivanje koncentracije šećera u moštu, nije bila dovoljno reprezentativna jer se često pojavljivala razlika između sadržaja šećera u uzorku i konačnog šećera nakon prerade ukupne količine prosušenog grožđa (premalo ili previše prosušeno grožđe). Poučeni iskustvom iz različitih istraživanja vezanih uz unapređivanje kakvoće prošeka, kolege sa zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu (dipl. ing. agr. Darko Preiner) su predložile novu metodu za određivanje dužine sušenja grožđa u proizvodnji prošeka temeljenu na padu težine grožđa (uslijed dehidracije) koja bi mogla odrediti točniji završetak sušenja.

vinova loza, prošek, prosušivanje grožđa

nije evidentirano

engleski

Changing of chemical composition and degradation of bunch mass in the proces of grape drying for the prošek production

nije evidentirano

Vitis vinifera, prošek, grape drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

18.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano