Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka (CROSBI ID 410996)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kunjašić, Ljubo
Preiner, Darko
hrvatski
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je pokušati riješiti najveći problem u proizvodnji prošeka, određivanje kraja sušenja grožđa. Metoda koja je inače korištena, uzimanje uzorka u određenom vremenskom intervalu i određivanje koncentracije šećera u moštu, nije bila dovoljno reprezentativna jer se često pojavljivala razlika između sadržaja šećera u uzorku i konačnog šećera nakon prerade ukupne količine prosušenog grožđa (premalo ili previše prosušeno grožđe). Poučeni iskustvom iz različitih istraživanja vezanih uz unapređivanje kakvoće prošeka, kolege sa zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu (dipl. ing. agr. Darko Preiner) su predložile novu metodu za određivanje dužine sušenja grožđa u proizvodnji prošeka temeljenu na padu težine grožđa (uslijed dehidracije) koja bi mogla odrediti točniji završetak sušenja.
vinova loza, prošek, prosušivanje grožđa
nije evidentirano
engleski
Changing of chemical composition and degradation of bunch mass in the proces of grape drying for the prošek production
nije evidentirano
Vitis vinifera, prošek, grape drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
18.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb