Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent (CROSBI ID 410994)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žiga, Sven
Preiner, Darko
hrvatski
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent
Kemijski sastav vinove loze uključuje veliku raznolikost poznatih bioaktivnih spojeva od kojih su poznatiji vitamin E, flavonoidi, linoleinska kiselina i procijanidini (poznatiji kao kondenzirani tanini). Ove spojevi, koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje, pronalazimo u sjemenkama, kožici i mesu bobice. Prisutni su i u moštu i vinu, ali u nešto nižim koncentracijama. Resveratrol je važan predstavnik spojeva koji imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje, a uz sve povoljne utjecaje, aktivni spojevi u sjemenkama imaju i jaka antioksidativna svojstva. Kemijski sastav grožđa i vina intenzivno se proučava u posljednjim desetljećima i broj novootkrivenih spojeva povećava se eksponencijalno razvojem analitičkih tehnologija kao što je plinska kromatografija i HPLC. Cilj ovog istraživanja bio je izdvojiti grozdove sorte Regent različitog stupnja zbijenosti, odvojiti bobice tih grozdova te odrediti njihov kemijski (polifenolni) sastav, sadržaj šećera, kiselina i stupanj dozrelosti te flotacijom izdvojiti bobice različite gustoće obzirom na stupanj zbijenosti grozda. Analize polifenolnog sastava provedene su u laboratoriju pokušališta Jazbina na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su značajne razlike u polifenolnom sastavu, sadržaju šećera i stupnju kiselosti kod grozdova različite zbijenosti. Naime, utvrđeno je kako je sadržaj šećera, kiselina i većine polifenolnih spojeva veći kod grozdova veće zbijenosti. Zbijeni grozdovi imaju u prosjeku bobice povoljnijih kvalitativnih karakteristika od onih rastresitijih, tj. rehuljavih.
polifenoli, flotacija, sorta Regent, zbijenost grozda, stupanj dozrelosti
nije evidentirano
engleski
The influence of bunch density on homogenous polyphenolic composition and level of berry ripeness of cv. Regent
nije evidentirano
polyphenols, flotation, cv. Regent, bunch density, ripeness
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
19.06.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb