Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent (CROSBI ID 410994)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žiga, Sven Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent / Preiner, Darko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Žiga, Sven

Preiner, Darko

hrvatski

Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent

Kemijski sastav vinove loze uključuje veliku raznolikost poznatih bioaktivnih spojeva od kojih su poznatiji vitamin E, flavonoidi, linoleinska kiselina i procijanidini (poznatiji kao kondenzirani tanini). Ove spojevi, koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje, pronalazimo u sjemenkama, kožici i mesu bobice. Prisutni su i u moštu i vinu, ali u nešto nižim koncentracijama. Resveratrol je važan predstavnik spojeva koji imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje, a uz sve povoljne utjecaje, aktivni spojevi u sjemenkama imaju i jaka antioksidativna svojstva. Kemijski sastav grožđa i vina intenzivno se proučava u posljednjim desetljećima i broj novootkrivenih spojeva povećava se eksponencijalno razvojem analitičkih tehnologija kao što je plinska kromatografija i HPLC. Cilj ovog istraživanja bio je izdvojiti grozdove sorte Regent različitog stupnja zbijenosti, odvojiti bobice tih grozdova te odrediti njihov kemijski (polifenolni) sastav, sadržaj šećera, kiselina i stupanj dozrelosti te flotacijom izdvojiti bobice različite gustoće obzirom na stupanj zbijenosti grozda. Analize polifenolnog sastava provedene su u laboratoriju pokušališta Jazbina na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su značajne razlike u polifenolnom sastavu, sadržaju šećera i stupnju kiselosti kod grozdova različite zbijenosti. Naime, utvrđeno je kako je sadržaj šećera, kiselina i većine polifenolnih spojeva veći kod grozdova veće zbijenosti. Zbijeni grozdovi imaju u prosjeku bobice povoljnijih kvalitativnih karakteristika od onih rastresitijih, tj. rehuljavih.

polifenoli, flotacija, sorta Regent, zbijenost grozda, stupanj dozrelosti

nije evidentirano

engleski

The influence of bunch density on homogenous polyphenolic composition and level of berry ripeness of cv. Regent

nije evidentirano

polyphenols, flotation, cv. Regent, bunch density, ripeness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

19.06.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano