Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.) (CROSBI ID 410982)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grgurić, Goran
Preiner, Darko
hrvatski
Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.)
Prošek je desertno vino koje se tradicionalno proizvodi u vinogradarskoj regiji Primorska Hrvatska. Određene sorte vinove loze tradicionalno se koriste za proizvodnju prošeka. U ovom istraživanju korištene su autohtone sorte vinove loze Maraština, Glavinuša, Plavina i Lasina. Koncentriranje sadržaja šećera osnovni je razlog prosušivanja grožđa, međutim važne su i promjene u koncentracijama organskih kiselina čiji porast nije proporcionalan porastu koncentracije šećera, već je bitno manji. S ciljem utvrđivanja prikladnosti navedenih sorata za ovu tehnologiju proizvodnje provedena su istraživanja u tri proizvodne godine (2005.-2007.). U ovom radu prikazano je kretanje sadržaja najzastupljenijih organskih kiselina u grožđu ( vinska i jabučna kiselina) tijekom prosušivanja te njihov sadržaj u moštu, kao jedan od važnih čimbenika kakvoće i organoleptičkih svojstava budućeg desertnog vina. Temeljem toga kod svih je sorata utvrđen pad vinske i jabučne kiseline tijekom prosušivanja, pri čemu je najveći prosječni pad u sadržaju vinske kiseline od 61, 3% zabilježen kod sorte Lasina ( sa 7, 48 na 2, 90 (g/l*Oe-1)*100). Dok je kod sorte Glavinuša taj pad bio najmanji i iznosio je 45.3% (sa 5, 30 na 2, 90 (g/l*Oe-1)*100). Najveći prosječni pad jabučne kiseline od 40, 6% također je utvrđen kod sorte Lasina (sa 1, 80 na 1, 09 (g/l*Oe-1)*100), a Glavinuša je imala najmanji prosječni pad jabučne kiseline od svega 11, 8% (sa 1, 07 na 0, 94 (g/l*Oe-1)*100).
desertno vino Prošek, autohtone Hrvatske sorte, prosušivanje grožđa, vinska kiselina, jabučna kiselina
nije evidentirano
engleski
The changing of the amount of organic acids during the drying of grapes from different grape cultivars
nije evidentirano
Prošek dessert wine, Croatian indigenous grape varieties, drying, tartaric acid, malic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
21.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb