Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.) (CROSBI ID 410982)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grgurić, Goran Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.) / Preiner, Darko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Grgurić, Goran

Preiner, Darko

hrvatski

Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.)

Prošek je desertno vino koje se tradicionalno proizvodi u vinogradarskoj regiji Primorska Hrvatska. Određene sorte vinove loze tradicionalno se koriste za proizvodnju prošeka. U ovom istraživanju korištene su autohtone sorte vinove loze Maraština, Glavinuša, Plavina i Lasina. Koncentriranje sadržaja šećera osnovni je razlog prosušivanja grožđa, međutim važne su i promjene u koncentracijama organskih kiselina čiji porast nije proporcionalan porastu koncentracije šećera, već je bitno manji. S ciljem utvrđivanja prikladnosti navedenih sorata za ovu tehnologiju proizvodnje provedena su istraživanja u tri proizvodne godine (2005.-2007.). U ovom radu prikazano je kretanje sadržaja najzastupljenijih organskih kiselina u grožđu ( vinska i jabučna kiselina) tijekom prosušivanja te njihov sadržaj u moštu, kao jedan od važnih čimbenika kakvoće i organoleptičkih svojstava budućeg desertnog vina. Temeljem toga kod svih je sorata utvrđen pad vinske i jabučne kiseline tijekom prosušivanja, pri čemu je najveći prosječni pad u sadržaju vinske kiseline od 61, 3% zabilježen kod sorte Lasina ( sa 7, 48 na 2, 90 (g/l*Oe-1)*100). Dok je kod sorte Glavinuša taj pad bio najmanji i iznosio je 45.3% (sa 5, 30 na 2, 90 (g/l*Oe-1)*100). Najveći prosječni pad jabučne kiseline od 40, 6% također je utvrđen kod sorte Lasina (sa 1, 80 na 1, 09 (g/l*Oe-1)*100), a Glavinuša je imala najmanji prosječni pad jabučne kiseline od svega 11, 8% (sa 1, 07 na 0, 94 (g/l*Oe-1)*100).

desertno vino Prošek, autohtone Hrvatske sorte, prosušivanje grožđa, vinska kiselina, jabučna kiselina

nije evidentirano

engleski

The changing of the amount of organic acids during the drying of grapes from different grape cultivars

nije evidentirano

Prošek dessert wine, Croatian indigenous grape varieties, drying, tartaric acid, malic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

21.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda