Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882486

Analiza udjela kofeina u energetskim napitcima i učestalost konzumiranja istih od strane rekreativaca


Ivančić, Ana Lana
Analiza udjela kofeina u energetskim napitcima i učestalost konzumiranja istih od strane rekreativaca 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Analiza udjela kofeina u energetskim napitcima i učestalost konzumiranja istih od strane rekreativaca
(Analysis of caffeine content in energy drinks and the frequency of their consuming by the recreational athlets)

Autori
Ivančić, Ana Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2017

Stranica
47

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Bušić, Arijana

Ključne riječi
Energetski napitci ; Rekreativci ; Sportska izvedba ; Udjel kofeina
(Energy drinks ; Sports performance ; Caffeine share, Recreational athlets)

Sažetak
Kofein je najpopularniji prirodni stimulans tj. biljni alkaloid koji ima pozitivan učinak na mentalne i tjelesne funkcije. Iako je pronađen u 60-tak biljnih vrsta, kofein se najčešće unosi u organizam konzumiranjem kave, čaja, coca-cole, proizvoda s ekstraktom guarane, a u novije vrijeme i konzumiranjem enrgetskih napitaka, čija potrošnja kontinuirano raste, posebice među mlađom populacijom. Međutim, zbog potencijalnih zdravstvenih rizika konzumiranja kofeina izrazito je važno voditi računa o konzumiranim količinama, a jednako tako i pravilnom označavanju udjela kofeina u proizvodima. Stoga je cilj ovog rada bio usporediti udjel kofeina, određen metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-DAD) s udjelom označenim na proizvodu, u 15 energetskih napitaka dostupnih na tržištu. Kao uvod u istraživanje provedeno je anketno ispitivanje koje je pokazalo da 50 % ispitanika, koji konzumiraju energetske napitke, su u dobi od 18-25 godina. Među 15 ispitivanih uzoraka, u 13 je utvrđeno odstupanje do 10 % od vrijednosti označene na proizvodu, 1 uzorak pokazuje odstupanje od 19, 5 %, dok na jednom proizvodu nije naveden udjel kofeina u proizodu, što je posebice zabrinjavajuće i ukazuje na potrebu veće kontrole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb