Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proračun uporabnog vijeka mikroarmiranog betona izloženog djelovanju agresivnog okoliša (CROSBI ID 780693)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Leko, Kristina ; Radić, Ivana Proračun uporabnog vijeka mikroarmiranog betona izloženog djelovanju agresivnog okoliša // Zagreb. 2017.

Podaci o odgovornosti

Leko, Kristina ; Radić, Ivana

hrvatski

Proračun uporabnog vijeka mikroarmiranog betona izloženog djelovanju agresivnog okoliša

Budućnost građenja svakako se pronalazi u primjeni ekološki prihvatljivih materijala, što prvenstveno znači smanjenu potrošnju prirodnih resursa i ulaganje značajnih sredstava u edukaciju i podizanje svijesti o važnosti primjene otpada odnosno stvaranja kružnih ekonomija. U sklopu ovog rada provedena su opsežna istraživanja koja se naslanjanju na saznanja proizašla iz međunarodnog projekta Anagennisi – Innovative reuse of all tyre componentns in concrete, a koja su za cilj imala utvrđivanje ponašanja inovativnih mikroarmiranih betona s recikliranim polimernim vlaknima (RTPF) u agresivnom okolišu. Poseban doprinos rada očituje se u modeliranju dugotrajnog ponašanja mikroarmiranih betona s RTPF vlaknima u morskom i kontinentalnom području primjenom programskih paketa LIFE-365 i ConcLIFE. Za potrebe proračuna provedene su opsežne eksperimentalne analize iz kojih su proizašli ulazni parametri za proračun. Usporedba inovativnih materijala provedena je sa literaturno dostupnim podatcima o običnom betonu, tj sastavima koji uobičajeno pronalazimo na hrvatskom tržistu. Provedene analize su pokazale da se primjenom RTPF vlakana može ostvariti jednaki uporabni vijek za promatrane uvjete izloženosti. Posebni doprinos se očituje u području izloženom smrzavanju i odmrzavanju gdje beton armiran s RTPF vlaknima ostvaruje jednak i/ili produljeni uporabni vijek zbog visokog udjela gume (> 60% masenog udjela) u RTPF vlaknima zaostale iz procesa reciklaže, a koja preuzima ulogu kemijskog dodatka jer se zbog svojih fizikalnih karakteristika ponaša kao amortizer i absorbira naprezanja razvijena u strukturi uslijed povećanja volumena vode tijekom promjene agregatnog stanja. Treba naglasiti da provedene analize pokazuju da se na taj način potrošnja cementa može smanjiti i do 50 kg po m3 betona, uz istovremeno smanjenje potrošnje kemijskih dodataka. Slijedi da se primjenom projektiranih mikroarmiranih betona s RTPF vlaknima može u potpunosti zadovoljiti 7. temeljni zahtjev za građevine jer se može zajamčiti mogućnost reciklaže građevinskih materijala nakon uklanjanja građevine, trajnost građevine i uporaba okolišu prihvatljivih sirovina i sekundarnih materijala u građevinama.

otpornost na smrzavanje i odmrzavanje, difuzija klorida, mikroarmirani beton, proračun uporabnog vijeka

Mentorica: doc.dr.sc. Ana Baričević Neposredni voditelj: Martina Pezer

engleski

Service life prediction of fibre reinforced concrete in aggressive environments

nije evidentirano

freeze-thaw resistance, chloride diffusion, fibre reinforced concrete, estimation of service life

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanosti

Poveznice