Antibakterijsko djelovanje propolisa (CROSBI ID 649469)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vidović, Davor ; Bosilj, Kristijan ; Begić, Gabrijela ; Gobin, Ivana
hrvatski
Antibakterijsko djelovanje propolisa
Propolis pčele radilice sakupljaju s kore raznog drveća, lisnih pupoljaka i cvjetova, obogaćuju ga voskom, peludom i enzimima žlijezdi te ga prenose u košnicu i koriste za zatvaranje svih pukotina košnica, suzbijanje rasta mikroorganizama, mumificiraju prevelike uljeze koje ne mogu iznijeti van poput miševa i koriste ga pri stvaranju voštanih čepova. Ovisno o geografskom i biljnom podrijetlu, žutozelene do smeđe boje je na što može utjecati i starost. Antibakterijsko djelovanje propolisa jače je izraženo na gram-pozitivne bakterije (Streptococcus i Staphylococcus), nego na gram-negativne (Salmonella, Escherichia coli i Pseudomonas). Inhibira rast bakterijske stanice oštećenjem stanične stijenke i citoplazmatske membrane. Cilj rada je bio odrediti kako propolis, ovisno o načinu ekstrakcije, utječe na odabrane patogene bakterije, određivanjem zone inhibicije, minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) i minimalne baktericidne koncentracije (MBK).
prirodni antibiotik, pčelinji proizvodi
nije evidentirano
engleski
Antibacterial activity of propolis
nije evidentirano
Natural antibiotic, bee products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Sedmi studentski kongres „Prehrana i klinička dijetoterapija“
poster
10.06.2016-12.06.2016
Rijeka, Hrvatska