Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881974

Tvorba imenica u govoru Goriźana


Varošanec, Ana
Tvorba imenica u govoru Goriźana 2016., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Rijeka


Naslov
Tvorba imenica u govoru Goriźana
(The formation of nouns of the Dialect of Goričan)

Autori
Varošanec, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
15.07

Godina
2016

Stranica
51

Mentor
Vranić, Silvana

Ključne riječi
Kajkavsko narječje, Goričan, dijalekt, Međimurje, tvorba riječi, tvorba imenica, sufiksalna tvorba imenica, prefiksalna tvorba imenica, prefiksalno-sufiksalna tvorba imenica, glasovne promjene
(Kajkavian, Goričan, dialect, Međimurje, word formation, formation of nouns, suffix forming nouns, prefixes formation of nouns, prefixes-suffix forming nouns, voice changes)

Sažetak
Rad se temelji na istraživanju tvorbe riječi u govoru Goričana. Na početku se daje pregled obilježja govora Goričana te njegov smještaj u odnosu na kajkavsko narječje. Nakon toga slijede rezultati istraživanja tvorbe riječi u govoru Goričana. Svi su primjeri ovjereni u govornika goričanskoga govora. Analiza se temelji na istraživanju sufiksalne, prefiksalne i prefiksalno-sufiksalne tvorbe imenica. Uz svaki tvorbeni način donose se plodni i manje plodni prefiksi i sufiksi koji su karakteristični za goričanski govor. Na kraju rada izdvajaju se glasovne promjene do kojih dolazi na tvorbenim šavovima izvedenica. Iz analiziranoga korpusa može se zaključiti da je sufiksalna tvorba najplodnija tvorba imenica u govoru Goričana. Najplodniji su sufiksi -ek, -ec i -ač u umanjenicama muškoga roda, sufiks -ica u umanjenicama ženskoga roda te sufiksi -iče, -eko i -stvo u umanjenicama srednjega roda. Ovjereni su i manje plodni sufiksi: -ka/-eka, -ička, -ce, -ešce, - ece, -eco, -ičec, -ič. Prefiksalna i prefiksalno-sufiksalna tvorba manje su zastupljene u govoru Goričana te je ovjeren manji broj primjera u odnosu na sufiksalnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka