Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881876

Refleksi *ǫ u istarskim čakavskim govorima zastupljenim u dijalektološkim atlasima


Vranić, Silvana
Refleksi *ǫ u istarskim čakavskim govorima zastupljenim u dijalektološkim atlasima // Hrvatski dijalektološki zbornik, 21 (2017), 1; 283-297 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Refleksi *ǫ u istarskim čakavskim govorima zastupljenim u dijalektološkim atlasima
(Reflexes of ǫ in Istrian Čakavian idioms represented in dialectological atlases)

Autori
Vranić, Silvana

Izvornik
Hrvatski dijalektološki zbornik (0439-691X) 21 (2017), 1; 283-297

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Refleks *ǫ, istarski čakavski govori, lingvistička geografija, Općeslavenski lingvistički atlas, Hrvatski dijalektološki (jezični) atlas
(Reflex of ǫ, Istrian Čakavian idioms, linguistic geography, Općeslavenski lingvistički atlas, Hrvatski dijalektološki (jezični) atlas)

Sažetak
Istarski su čakavski govori u dijalektološkim atlasima koji zahvaćaju područje izvan Republike Hrvatske zastupljeni malim brojem punktova. U Općeslavenski lingvistički atlas (OLA) i Europski lingvistički atlas (ALE) uključena su svega dva punkta: Žminj i Rukavac, a građa je iz tih govora sadržana u osam objavljenih knjiga OLA koje objedinjuju fonetsko-gramatičke značajke korpusa. S obzirom na to da je razvoj stražnjega nazala u brojnim autohtonim istarskim čakavskim govorima dvojak, pa i trojak, a refleks a posebnost nekih buzetskih govora, ali u sufiksu infinitivnih osnova glagola II. vrste i drugih govora na području Istre, podatci iz punktova uključenih u OLA i ALE ne pružaju stvarnu sliku o rasprostiranju te izoglose. Stoga su radi preciznijeg uvida u distribuciju tih reflekasa i prikaza na jezičnoj karti, konzultirani i drugi izvori, u prvom redu korpus Hrvatskoga dijalektološkoga (jezičnog) atlasa (HDA, odnosno HJA) s punktovima različitih čakavskih dijalekata: ekavskoga, buzetskoga, ikavsko- ekavskoga, jugozapadnoga istarskoga ili štakavsko-čakavskoga i južnoga ikavskoga dijalekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci

Autor s matičnim brojem:
Silvana Vranić, (202805)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)