Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881873

Jezične značajke hrvatskih rukopisa pisanih glagoljicom koji se odnose na riječki augustinski samostan


Vranić, Silvana
Jezične značajke hrvatskih rukopisa pisanih glagoljicom koji se odnose na riječki augustinski samostan // Zbornik radova sa Znanstvenoga skupa o riječkom augustinskom samostanu (2016) (znanstveni, poslan)


Naslov
Jezične značajke hrvatskih rukopisa pisanih glagoljicom koji se odnose na riječki augustinski samostan
(Language features of Croatian manuscripts written in Glagolitic script which refer to the Rijeka Augustinian monastery)

Autori
Vranić, Silvana

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa Znanstvenoga skupa o riječkom augustinskom samostanu (2016)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
Augustinci, Rijeka, povijesna dijalektologija, čakavska književna stilizacija, čakavski ekavski dijalekt, sjeveroistočni istarski poddijalekt
(The Rijeka Augustinian monastery, historical dialectology, Stylization of the Chakavian literary language, Čakavian ekavian dialect, The North-eastern Istrian sub-dialect)

Sažetak
U radu se analiziraju jezične značajke dvaju tekstova pisanih glagoljicom koji se odnose na augustinski samostan u Rijeci, sadržanih i u knjizi Istraživanja o riječkome glagoljaškom krugu Darka Dekovića. Riječ je o prijevodima na hrvatski iz 16. st. dvaju administrativno-pravnih tekstova: Isprave Reimberta III. Walseea iz 1429. i Isprave cara Ferdinanda I. iz 1528. Cilj je rada na temelju usporedne analize jezičnih slojeva navedenih tekstova i podataka prikupljenih za dosadašnjih dijakronijskih i sinkronijskih istraživanja govora Rijeke i okolnih punktova pokušati pobliže atribuirati spomenute tekstove s obzirom na pripadnost određenomu čakavskomu arealu i idiomu. Pritom valja uzeti u obzir činjenicu da mnogi tadašnji tekstovi uz utjecaj nasljeđa hrvatske crkvenoslavenske tradicije odražavaju književnu stilizaciju i da nisu uvijek pogodni za dijakronijski pristup pojedinomu organskomu idiomu, ali, jednako tako, i da zbog evidentnosti značajki pojedinoga idioma pružaju mogućnost iščitavanja autorskih odmaka od tadašnje norme. Na temelju takvih značajki ipak se može zaključiti o utjecaju kojega od sjeveroistočnih istarskih idioma u prigrađu negdašnjega grada Reke na korpus istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Silvana Vranić, (202805)