Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881656

Osobine ličnosti i profesionalne kompetencije hrvatskih i slovenskih učitelja


Tatalović Vorkapić, Sanja
Osobine ličnosti i profesionalne kompetencije hrvatskih i slovenskih učitelja // Profesionalni razvoj učitelja: status, ličnost i transverzalne kompetencije / Čepić, Renata ; Kalin, Jana (ur.).
Rijeka: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2017. str. 67-86


Naslov
Osobine ličnosti i profesionalne kompetencije hrvatskih i slovenskih učitelja
(Personality traits and professional competences among Croatian and Slovenian teachers)

Autori
Tatalović Vorkapić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Profesionalni razvoj učitelja: status, ličnost i transverzalne kompetencije

Urednik/ci
Čepić, Renata ; Kalin, Jana

Izdavač
Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2017

Raspon stranica
67-86

ISBN
978-953-7917-07-4

Ključne riječi
ekstraverzija ; ugodnost ; savjesnost ; emocionalna stabilnost ; otvorenost prema iskustvu ; profesionalne kompetencije ; učitelji
(extraversion ; agreeableness ; conscientiousness ; emotional stability ; openness to experience ; professional competences ; teachers)

Sažetak
S obzirom na važnost analize osobina ličnosti učitelja u odnosu na njihove profesionalne komepetencije, osnovni cilj ovog istraživanja bio je proučiti osobine ličnosti kod učitelja iz Hrvatske i Slovenije, te analizirati njihov odnos sa samoprocijenjenim profesionalnim kompetencijama i nekim socio-demografskim varijablama, kao što su spol, dob, radni staž i radno mjesto. Vezano uz to, teorijski okvir za analizu ličnosti koji je primijenjen u ovom radu jest Petofaktorski model ličnosti. Na ukupnom uzorku od N=1989 učitelja (N=1195 iz Hrvatske i N=794 iz Slovenije) primijenjen je Kratki 5-faktorski upitnik od 10 čestica i Skala za samoprocjenu profesionalnih kompetencija. Kao što je bilo i pretpostavljeno, utvrđene su visoke razine svih dimenzija ličnosti i samoprocijenjenih profesionalnih kompetencija, kako na cijelom uzorku, tako i na poduzorcima, s obzirom na mogući raspon odgovora. Rezultati analize značajnosti razlika u dimenzijama ličnosti i samoprocijenjenim profesionalnim kompetencijama pokazali su značajno više procjene na dimenzijama savjesnosti i emocionalne stabilnosti, te profesionalnih kompetencija, te značajno manje procjene na dimenziji ekstraverzije kod učitelji iz Hrvatske. Premda su rezultati korelacijskih analiza ukazali na postojanje značajnih povezanosti između svih dimenzija ličnosti i samoprocijenjenih profesionalnih kompetencija, utvrđeno je da se pojedine korelacije značajno razlikuju. Uzimajući u obzir ovaj nalaz, kao i zanimljive nalaze vezane uz različite odnose socio- demografskih varijabli s fokusnim varijablama, proizlaze implikacije o različitim definiranjem profesije učitelj u Hrvatskoj i Sloveniji, temeljem čega bi bilo vrijedno u budućim istraživanjima proučiti njihovu ličnost i kompetencije u odnosu na postojeće kurikulume, te metode i uvjete rada u osnovnim školama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
13.10.2.2.02.

Ustanove
Učiteljski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Sanja Tatalović Vorkapić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Tatalović Vorkapić, Sanja
Osobine ličnosti i profesionalne kompetencije hrvatskih i slovenskih učitelja // Profesionalni razvoj učitelja: status, ličnost i transverzalne kompetencije / Čepić, Renata ; Kalin, Jana (ur.).
Rijeka: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2017. str. 67-86
Tatalović Vorkapić, S. (2017) Osobine ličnosti i profesionalne kompetencije hrvatskih i slovenskih učitelja. U: Čepić, R. & Kalin, J. (ur.) Profesionalni razvoj učitelja: status, ličnost i transverzalne kompetencije. Rijeka, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, str. 67-86.
@inbook{inbook, author = {Tatalovi\'{c} Vorkapi\'{c}, S.}, year = {2017}, pages = {67-86}, keywords = {extraversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability, openness to experience, professional competences, teachers}, isbn = {978-953-7917-07-4}, title = {Personality traits and professional competences among Croatian and Slovenian teachers}, keyword = {extraversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability, openness to experience, professional competences, teachers}, publisher = {U\v{c}iteljski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }