Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881437

Izrada i ispitivanje algoritma za očitanje ciklona u rezultatima regionalnog klimatskog modela


Malečić, Barbara; Simić, Niko (mentori Telišman Prtenjak, Maja; Belušić, Andreina)
Izrada i ispitivanje algoritma za očitanje ciklona u rezultatima regionalnog klimatskog modela, 2017. (rad za rektorovu nagradu).


CROSBI ID: 881437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izrada i ispitivanje algoritma za očitanje ciklona u rezultatima regionalnog klimatskog modela
(Coding and testing of algorithm for cyclone detection in results of regional climate model)

Autori
Malečić, Barbara ; Simić, Niko (mentori Telišman Prtenjak, Maja ; Belušić, Andreina)

Izvornik
Zbornik radova dobitnika Rektorovih nagrada

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rad za rektorovu nagradu

Godina
2017

Ključne riječi
detekcija ciklona ; putanje ciklona ; EURO - CORDEX ; NAO indeks
(cyclone detection ; cyclone tracking ; EURO - CORDEX ; NAO index)

Sažetak
Izvantropske ciklone područja su niskog tlaka nastala između 30° i 60° sjeverne i južne geografske širine. Jedan su od najvažnijih čimbenika koji utječu na klimatska obilježja umjerenih širina. Kako bismo mogli procijeniti karakteristične prostorne i vremenske veličine ciklona, potrebno je razviti mehanizme za detekciju i praćenje ciklona. U tu svrhu, razvili smo algoritam za detekciju ciklona. Ulazni podatci za algoritam bili su rezultati regionalnog klimatološkog modela CNRM-ALADIN5 iz EURO-CORDEX inicijative horizontalne razlučivosti 0.11° za razdoblje 1.1.1996.-31.12.2008. Algoritam računa vrtložnost iz polja tlaka na normalnoj razini te traži lokalne maksimume relativne vertikalne vrtložnosti na dobivenom polju. Oko maksimuma relativne vertikalne vrtložnosti u zadanom radijusu (100 km) traži lokalni minimum tlak a u kojem je tlak manji od 1013 hPa. Ako je detekcija bila uspješna, centar ciklone postavlja se na lokalni minimum tlaka, a postupak se ponavlja za vremenske korake. Na kraju se uz pomoć subjektivnih metoda određuje putanja ciklone. Algoritam je testiran na dostupnoj arhivi ciklona na http://www.crometeo.hr/arhiva -ciklona/. Pouzdanost promatranih ciklona provjerena je korištenjem sinoptičkih karata. Algoritam za detekciju ciklona također je primijenjen na dva tromjesečna razdoblja izraženih mjesečnih srednjaka NAO indeksa koji su odgovarali pozitivnoj i negativnoj fazi . Usporedba je ukazala na blagu tendenciju pomaka ciklona prema jugu za negativan NAO indeks u odnosu na pozitivan NAO indeks. Nažalost, primjenom testa jednakosti srednjaka za velike uzorke na nivou značajnosti 0.05 pretpostavku jednakosti statistički nije bilo moguće odbaciti. Ipak, razvijeni algoritam uspješno detektira i uz pomoć subjektivnih metoda prati ciklone.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geofizika

Napomena
Za rad je dobivena Rektorova nagradaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
252572 (VITCLIC projekt)

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Telišman-Prtenjak (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Malečić, Barbara; Simić, Niko (mentori Telišman Prtenjak, Maja; Belušić, Andreina)
Izrada i ispitivanje algoritma za očitanje ciklona u rezultatima regionalnog klimatskog modela, 2017. (rad za rektorovu nagradu).
Malečić, B., Simić, Niko (mentori Telišman Prtenjak, Maja & Belušić, A. (2017) Izrada i ispitivanje algoritma za očitanje ciklona u rezultatima regionalnog klimatskog modela. Zbornik radova dobitnika Rektorovih nagrada. Rad za rektorovu nagradu.
@unknown{unknown, year = {2017}, keywords = {cyclone detection, cyclone tracking, EURO - CORDEX, NAO index}, title = {Coding and testing of algorithm for cyclone detection in results of regional climate model}, keyword = {cyclone detection, cyclone tracking, EURO - CORDEX, NAO index} }