Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke (CROSBI ID 240134)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kovačević, Dragan ; Kušurin, Iva ; Mastanjević, Krešimir Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 216-222. doi: 10.31727/m.19.3.5

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Kušurin, Iva ; Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Utjecaj različitih vrsta soli na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva Slavonske šunke

Cilj rada je bio istražiti utjecaj različitih vrsta soli (sitne kamene i krupne morske) na proizvodni kalo i fizikalno-kemijska svojstva (masene udjele vode, masti, proteina, soli te pH vrijednost i aw) slavonske šunke tijekom 238 dana proizvodnje. Tijekom tradicionalnog postupka proizvodnje, kontinuirano je svakih 7 dana praćen proizvodni kalo, dok su fizikalno- kemijska svojstva određena na početku proizvodnje (1. dan), na kraju procesa soljenja (28. dan) te na kraju proizvodnje (238. dan). U prvih 7 dana soljenja veći proizvodni kalo od 2, 46% imali su uzorci soljeni sitnom kamenom soli, dok su na kraju faze soljenja (28. dan) veći proizvodni kalo od 5, 56% imali uzorci soljeni s krupnom morskom soli. U daljnjim proizvodnim fazama (dimljenje, sušenje i zrenje) proizvodni kalo rezultat je procesa dehidratacije i više nije funkcija različitih vrsta soli. Na kraju proizvodnog procesa proizvodni kalo uzoraka slavonske šunke soljene krupnom morskom soli iznosio je 37, 41% što je statistički značajno više (p < 0, 05) u odnosu na 36, 32% kod uzoraka soljenih sitnom kamenom soli. Maseni udjeli vode i aw uzoraka šunki soljenih s obje vrste soli smanjivali su se tijekom cijelog proizvodnog procesa (p < 0, 05), dok su se maseni udjeli bjelančevina, masti i pepela povećavali. Rezultati potvrđuju i statistički značajnu razliku (p < 0, 05) u aw, masenim udjelima bjelančevina, masti pepela i vode s obzirom na vrstu soli.

Slavonska šunka ; krupna morska i sitna kamena sol ; fizikalno-kemijska svojstva ; proizvodni kalo

nije evidentirano

engleski

The influence of different salt types on weight loss and physical-chemical properties of Slavonian ham

nije evidentirano

Slavonian ham ; fine rock and coarse sea salt ; weight loss ; physico-chemical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19 (3)

2017.

216-222

objavljeno

1332-0025

10.31727/m.19.3.5

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice