Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu (CROSBI ID 649263)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina ; Majerić, Josip, Šimić, Antonija
hrvatski
Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu
Neproteinski dušik u obliku ureje redovito se dodaje u koncentratne obroke tovnih goveda kao izvor dušika za mikroorganizme buraga radi pojeftinjenja hranidbe. Cilj ovoga rada je usporediti utjecaj sporootpuštajućeg amonijaka iz dodataka Ubea 70 (70% ureje, 28% bentonita i 2% S ; Petrokemija Kutina, RH) i sporootpuštajuće ureje zaštićene lipidima iz dodatka Optisync™ (88% ureje i 11, 2% lipida ; Alltech, Nicholasville, USA) na ukupnu probavljivost sirovih proteina, vlakana mjerenih kao neutralna detergent vlakna (NDV), škroba i suhe tvari obroka tovnih junica. Četiri tovne junice, u prosjeku teške 380 kg i stare 12, 5 mjeseci na početku pokusa, raspoređene su na dva različita dodatka u obroku prema cross-over dizajnu u dva perioda od po 18 dana. Junice su hranjenje potpuno izmiješanim obrokom jednom dnevno prema normativima FEDNA (2008). Obroci s oba dodatka sastojali su se od istih krmiva sa 50%:50% omjerom voluminoze i koncentratne krme te 0, 7% ureje, a kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)-oksid. Obroci su u suhoj tvari sadržavali 7, 2 MJ NEL, 13% sirovog proteina od kojega je 35% vodotopivi protein, 26, 5% NDV i 40, 3% škroba. Junice hranjene dodatkom Optisync™ u usporedbi s junicama hranjenim dodatkom Ubea 70 bolje su probavljale (P<0, 05) sirovi protein (68, 6% vs. 59, 4%), ukupna vlakna (49, 1% vs. 33, 2%), suhu tvar (72, 1% vs. 63, 1%) i slično škrob (95, 4% vs. 96, 7%). Na temelju uvjeta provedbe ovoga pokusa zaključujemo da hranidba tovnih junica koncentratnim tipom obroka sa sporootpuštajućom urejom povisuje probavljivost obroka više nego hranidba sa sporootpuštajućim amonijakom.
tovne junice ; probavljivost ; vlakna ; protein ; škrob ; sporootpuštajuća ureja
nije evidentirano
engleski
Effect of Optisync™ addition on total tract digestibility of starch and fiber in fattening heifers
nije evidentirano
fattening heifers ; digestibility ; fiber ; protein ; starch ; slow-release urea
nije evidentirano
Podaci o prilogu
77-78.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Lulić, Slavko ; Modrić, Mario
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.
poster
31.05.2017-02.06.2017
Opatija, Hrvatska