Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 880926

Prirodno-geografske značajke Ljupča


Magaš, Damir; Radoš, Denis
Prirodno-geografske značajke Ljupča // Župa Ljubač - zrcalo povijesnih i geografskih mijena u sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara / Faričić, Josip ; Lenkić, Jerolim (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Župa sv. Martina u Ljupču, 2017. str. 10-39


Naslov
Prirodno-geografske značajke Ljupča
(Physical-Geographical Features of Ljubač)

Autori
Magaš, Damir ; Radoš, Denis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Župa Ljubač - zrcalo povijesnih i geografskih mijena u sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara

Urednik/ci
Faričić, Josip ; Lenkić, Jerolim

Izdavač
Sveučilište u Zadru, Župa sv. Martina u Ljupču

Grad
Zadar

Godina
2017

Raspon stranica
10-39

ISBN
978-953-331-148-7

Ključne riječi
Ljubač, Ravni kotari, klima, reljef, vode, tlo, vegetacija
(Ljubač, Ravni kotari, climate, relief, waters, soil, vegetation)

Sažetak
Na temelju fizičko-geografske analize područja Ljupča proizlaze osnovni zaključci o fizičko- geografskim značajkama ovoga prostora. U geološkom smislu područje Ljupča ne razlikuje se umnogome od sjeverozapadnog dijela Ravnih kotara kojima pripada. Geološki sastav je razmjerno jednostavan. Riječ je o vapnenačkim stijenama kredne starosti na južnom dijelu (Sridnja/Vrška kosa, Gajine, Rična, Glavica), dok su drugi dijelovi područja Ljupča građeni od stijena flišnog kompleksa. Uglavnom je riječ o laporima u središnjem dolinskom dijelu, a pješčenjaci i konglomerati prevladavaju na Ljubačkoj kosi. Nekoliko usporednih antiklinala i sinklinala, kao i jedan značajniji i nekoliko manjih rasjeda upućuju na to da je i tektonika podjednako jednostavna. Geomorfološka obilježja u skladu su s litološkom podlogom. Vapnenačko područje obilježavaju krški i fluviokrški oblici, a u središnjem, dolinskom dijelu najveći utjecaj imaju povremeni tokovi koji u rastresitom materijalu usijecaju manja korita i oblikuju fluvijalni reljef. Na području Ljubačke kose mogu se mjestimično uočiti i padinski procesi, no zbog njihove male pojavnosti može se govoriti o razmjerno kompaktnim padinama, osim na poluotočnom dijelu sa strmim padinama i sipinama. Uz obalu su mjestimično razvijeni klifovi u fliškim formacijama. U klimatskom smislu područje Ljupča pripada submediteranskoj ili Cfa tipu klime, koja se od prave sredozemne klime kakvu ima glavnina jadranskog priobalja i otoka južno od ovoga prostora, razlikuje po nešto blažem i vlažnijem ljetu. Utjecaj je to rasporeda kopna i mora, a najviše blizine reljefne prepreke Velebita koji zadržava oborine, ali djeluje i na nastanak bure koja rashlađuje prostor u kojem puše. Kopnenu hidrogeografiju ovoga područja obilježavaju tok Krneze (Ričine) koja kod Jamina utječe u Ljubačku valu te brojni manji potoci i izvori. Ljupču pripada i morski pojas i to odgovarajući dio Ljubačkog zaljeva (dubine do 40 m), s većim dijelom Ljubačke vale (do 13 m dubine) jugoistočno od Ljubačke punte. Dugotrajno agrarno korištenje oblikovalo je središnji prostor Ljupča, odnosno Ljubačku dolinu u poljoprivredno istaknut i vrijedan prostor, dok se na rubnim dijelovima i prijelazima u strmiji reljef uočava sukcesija biljnog pokrova u odnosu na donedavne pašnjake koji postupno iščezavaju smanjenjem broja poljoprivrednog stanovništva i zapuštanjem stočarstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, GeografijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Damir Magaš (autor)

Avatar Url Denis Radoš (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Magaš, Damir; Radoš, Denis
Prirodno-geografske značajke Ljupča // Župa Ljubač - zrcalo povijesnih i geografskih mijena u sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara / Faričić, Josip ; Lenkić, Jerolim (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Župa sv. Martina u Ljupču, 2017. str. 10-39
Magaš, D. & Radoš, D. (2017) Prirodno-geografske značajke Ljupča. U: Faričić, J. & Lenkić, J. (ur.) Župa Ljubač - zrcalo povijesnih i geografskih mijena u sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara. Zadar, Sveučilište u Zadru, Župa sv. Martina u Ljupču, str. 10-39.
@inbook{inbook, year = {2017}, pages = {10-39}, keywords = {Ljuba\v{c}, Ravni kotari, climate, relief, waters, soil, vegetation}, isbn = {978-953-331-148-7}, title = {Physical-Geographical Features of Ljuba\v{c}}, keyword = {Ljuba\v{c}, Ravni kotari, climate, relief, waters, soil, vegetation}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru, \v{Z}upa sv. Martina u Ljup\v{c}u}, publisherplace = {Zadar} }