Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 880685

Odnos između usamljenosti i nekih aspekata samoefikasnosti


Ivanov, Lozena; Penezić, Zvjezdan
Odnos između usamljenosti i nekih aspekata samoefikasnosti // XI. Dani psihologije u Zadru, Knjiga sažetaka / Lacković-Grgin, Katica (ur.).
Zadar: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zadru, 1998. str. 29-29 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Odnos između usamljenosti i nekih aspekata samoefikasnosti
(Relatioship between loneliness and some aspects of self-efficacy)

Autori
Ivanov, Lozena ; Penezić, Zvjezdan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XI. Dani psihologije u Zadru, Knjiga sažetaka / Lacković-Grgin, Katica - Zadar : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zadru, 1998, 29-29

Skup
XI. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27.-29. 05. 1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Samoefikasnost ; usamljenost ; perfekcionizam
(Self-efficacy ; loneliness ; perfectionism)

Sažetak
Usamljenost se određuje kao subjektivno nezadovoljstvo interpersonalnim odnosima, nastalo ili uslijed promjena trenutnih socijalnih odnosa ili uslijed promjena u željama i potrebama za socijalnim odnosima. Kako na oblikovanje i formiranje socijalnih veza i odnosa utječu i sposobnosti pojedinaca, ovim istraživanjem pokušao se utvrditi odnos između usamljenosti i određenih aspekata samoefikasnosti. Uzorak ispitanika sačinjavalo je 88 studenata Filozofskog fakulteta u Zadru, koji su bili uključeni u ispitivanje dva puta, u vremenskom razmaku od 15 dana. U ispitivanju su primijenjeni upitnik opće samoefikasnosti, kratki oblik UCLA upitnika usamljenosti, upitnik perfekcionizma, te upitnici optimizma i pesimizma. Također su ispitanici procjenjivali i svoje zadovoljstvo studijem ali i životom uopće. Rezultati ispitivanja pokazali su da između opće samoefikasnosti i usamljenosti, kao i između opće samoefikasnosti i pesimizma, postoji negativna povezanost, dok između perfekcionizma i usamljenosti postoji pozitivna povezanost, isto kao i između pesimizma i usamljenosti. Perfekcionizam se u oba ispitivanja pokazao kao jedan od većih, i to pozitivnih prediktora usamljenosti, dok se optimizam pokazao kao jedan od glavnih pozitivnih prediktora opće samoefikasnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru