Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 880371

Upravljanje spolnim ciklusom i liječenje poremećaja spolnog ciklusa u ženki afričkog tvora (Mustela putorius furo)


Jukić, Monika; Žura Žaja, Ivona; Grizelj, Juraj; Samardžija, Marko; Đuričić, Dražen; Vince, Silvijo
Upravljanje spolnim ciklusom i liječenje poremećaja spolnog ciklusa u ženki afričkog tvora (Mustela putorius furo) // Veterinarska stanica, 48 (2017), 3; 203-213 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Upravljanje spolnim ciklusom i liječenje poremećaja spolnog ciklusa u ženki afričkog tvora (Mustela putorius furo)
(Management of the sexual cycle and treatment of sexual cycle disorders in female ferrets (Mustela putorius furo))

Autori
Jukić, Monika ; Žura Žaja, Ivona ; Grizelj, Juraj ; Samardžija, Marko ; Đuričić, Dražen ; Vince, Silvijo

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 48 (2017), 3; 203-213

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ženke tvora ; estrogen ; anemija ; ovariohisterektomija ; bolesti nadbubrežne žlijezde
(ferret females ; estrogen ; anemia ; ovariohysterectomy ; adrenal diseases)

Sažetak
Ženke tvora su sezonski poliestrične. Hormon melatonin regulira početak rasplodne sezone u ožujku i završetak u kolovozu kada se dnevna svjetlost počinje skraćivati. Prvi znak estrusa u ženke je otečena stidnica ružičaste boje iz koje se cijedi viskozan iscjedak. Budući da najveći broj folikula na jajnicima dozrije 10-14 dana od početka estrusa tada je indicirano parenje. Ovulacija je inducirana kopulacijom i nastupa nakon 30-40 sati. Osim kopulacije u indukciji ovulacije se mogu primijenjivati hormonske injekcije hCG ili GnRH 10 ili više dana od početka estrusa. Za primjenu hormonskih injekcija estrogen ne smije biti povišen dulje od 4 tjedna. Estrus se može prekinuti i ovarijohisterektomijom u početku estrusa dok visoke razine estrogena ne počnu toksično djelovati na stanice koštane srži. Ukoliko se estrus ne prekine ni jednom od spomenutih metoda, folikuli i jajne stanice će atrezirati, a koncentracija estrogena će ostati visoka (hiper- estrogenizam). Posljedica toksičnog djelovanja estrogena na stanice koštane srži su aplastična anemija, trombocitopenija i limfopenija. Ukoliko je hematokrit niži od 25% i ako je prisutna izrazita trombocitopenija indicirana je transfuzija krvi i primjena antibiotika u cilju stabilizacije zdravstvenog stanja životinje. Nakon stabilizacije, estrus se može prekinuti ovario- histerektomijom. Jedna od najučestalijih endokrinopatija u tvorova je bolest nadbubrežne žlijezde koja nastaje zbog adenoma, adenokarcinoma i adenokortikalne hiperplazije. Smatra se da postoji pozitivna korelacija između vremena proteklog od kastracije i pojave bolesti nadbubrežne žlijezde. Perzistentno visoka koncentracija gonadotropnih hormona (LH i FSH) u plazmi nakon kastracije tvorova prije puberteta ima ključnu funkciju u aktiviranju LH receptora u kori nadbubrežne žlijezde i umnažanju stanica. Posljedica navedenog je povišena serumska koncentracija androstendiona, estradiola, 17-hidroksiprogesterona i/ili dihidroepiandrosteron sulfata te se razvijaju simptomi kao u hiperestrogenizma. S ciljem prevencije bolesti nadbubrežne žlijezde primijenjuju se sporootpuštajući implantati koji su sintetski GnRH agonisti. Oni se u nekastriranih životinja rabe i kao kemijska kontracepcija, a u kastriranih životinja sprječavaju/usporavaju razvoj postojećeg tumora. Ukoliko se razvije tumor nadbubrežne žlijezde može se učiniti i adrenalektomija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Jukić, Monika; Žura Žaja, Ivona; Grizelj, Juraj; Samardžija, Marko; Đuričić, Dražen; Vince, Silvijo
Upravljanje spolnim ciklusom i liječenje poremećaja spolnog ciklusa u ženki afričkog tvora (Mustela putorius furo) // Veterinarska stanica, 48 (2017), 3; 203-213 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Jukić, M., Žura Žaja, I., Grizelj, J., Samardžija, M., Đuričić, D. & Vince, S. (2017) Upravljanje spolnim ciklusom i liječenje poremećaja spolnog ciklusa u ženki afričkog tvora (Mustela putorius furo). Veterinarska stanica, 48 (3), 203-213.
@article{article, year = {2017}, pages = {203-213}, keywords = {ferret females, estrogen, anemia, ovariohysterectomy, adrenal diseases}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {48}, number = {3}, issn = {0350-7149}, title = {Management of the sexual cycle and treatment of sexual cycle disorders in female ferrets (Mustela putorius furo)}, keyword = {ferret females, estrogen, anemia, ovariohysterectomy, adrenal diseases} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • VetMed Resource
  • Global health
  • Scopus