Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 879881

Značenje i uloga kuća u strukturiranju odnosa unutar zajednice tijekom XX. stoljeću na primjeru današnje Općine Viškovo


Mavrinac, Duga
Značenje i uloga kuća u strukturiranju odnosa unutar zajednice tijekom XX. stoljeću na primjeru današnje Općine Viškovo // Znanstveni skup ETNOLOŠKE I FOLKLORISTIČKE ZNANOSTI U KVARNERSKOME PRIMORJU I ISTRI U 19. I 20. STOLJEĆU Rijeka, 11. – 12. listopada 2013.(knjiga sažetaka) / Akademik Ivan Cifrić, Akademik Petar Strčić (ur.).
Zagreb-Rijeka: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Značenje i uloga kuća u strukturiranju odnosa unutar zajednice tijekom XX. stoljeću na primjeru današnje Općine Viškovo
(The significance and role of houses in structuring community relations during the 20th century on the example of today's Viškovo Municipality)

Autori
Mavrinac, Duga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup ETNOLOŠKE I FOLKLORISTIČKE ZNANOSTI U KVARNERSKOME PRIMORJU I ISTRI U 19. I 20. STOLJEĆU Rijeka, 11. – 12. listopada 2013.(knjiga sažetaka) / Akademik Ivan Cifrić, Akademik Petar Strčić - Zagreb-Rijeka : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013

ISBN
978-953-154-222-7

Skup
Etnološke znanosti u Kvarnerskome primorju i Istri u 19. i 20. stoljeću

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 11-12. 10. 2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Materijalna kultura, agentivnost, kuća, identifikacija, Viškovo
(Material culture, agency, house, identification, Viškovo)

Sažetak
U mnogim etnološkim i antropološkim istraživanjima kući se pristupalo kao tematici od sekundarnog značenja, svojevrsnoj pozadinskoj kulisi značajnijim istraživačkim temama poput obitelji, srodstva i rodnih odnosa. Na primjeru istraživanja uloge i značenja kuća u Viškovu, želi se ukazati na važnost analize kuće, kao predmeta materijalne kulture, u razumijevanju višestrukih društvenih i kulturnih promjena koje su obilježile ovu zajednicu u dvadesetom stoljeću. Dakako, bivajući svjedocima fenomena retradicijonalizacije društva, moramo se posvetiti istraživanju oblika koje taj fenomen poprima. U tom smislu nužno je posvetiti se analizi privatnog kućnog prostora, sinonimu kakve-takve socijalne sigurnosti i zaštite, te proučiti kojim se predmetima pojedinci okružuju, što čini njihovu materijalnu kulturu unutar „četiri zida“, te do koje mjere i na koji način se biografija pojedinaca i njihovih obitelji isprepliće s biografijom kuće ili stambenog prostora. Međutim, ovim izlaganjem želi se ukazati na važnu ulogu kuća u strukturiranju odnosa unutar same zajednice na području Viškova. Njihov izgled i lokalitet jasno je komunikacijsko sredstvo, kako za same stanare kuća tako i za širu zajednicu - susjede, prolaznike i sve one koji tu istu kuću promatraju, opisuju, hvale ili kritiziraju. U tom smislu kuće „odrađuju društveni i kulturni posao“ kako u ime lokalnog tako i pridošlog stanovništva. One ne samo da su statusni simboli nego i markeri identiteta, sredstvo komunikacije te pokazatelji lokalnih odnosa moći, koje same aktivno stvaraju, reflektiraju ili reproduciraju. Stoga, zabilježiti i interpretirati naracije, diskurse, kodove i simbole putem kojih se kuće pozicioniraju unutar specifičnog društvenog konteksta od primarnog je značaja u istraživanju i razumijevanju zajednice.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Duga Mavrinac, (355192)