Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 879869

Mogućnost primjene termovizijske kamere u govedarskoj proizvodnji


Bobić, Tina; Mijić, Pero; Gregič, Maja; Baban, Mirjana; Gantner, Vesna
Mogućnost primjene termovizijske kamere u govedarskoj proizvodnji // XXIV Međunarodno savjetovanje "KRMIVA 2017" / Slavko Lulić, dipl.ing.agr. ; Mario Modrić, dipl.ing.agr., (ur.).
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2017. str. 19-19 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Mogućnost primjene termovizijske kamere u govedarskoj proizvodnji
(Possibility of application of the Thermovision camera in Cattle Breeding)

Autori
Bobić, Tina ; Mijić, Pero ; Gregič, Maja ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XXIV Međunarodno savjetovanje "KRMIVA 2017" / Slavko Lulić, dipl.ing.agr. ; Mario Modrić, dipl.ing.agr., - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2017, 19-19

Skup
XXIV Međunarodno savjetovanje "KRMIVA 2017"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.5.- 2.6.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Termovizijska kamera, krave u laktaciji, bolest papaka, prevencija
(Thermovision camera, dairy cows, hoof diseases, prevention)

Sažetak
Problematika koja prati govedarsku proizvodnju iznimno je kompleksna, te iziskuje velika ekonomska ulaganja, te menadžerska umijeća. Svaka mogućnost smanjenja troškova i povećanje proizvodnosti je dobro došla, te se počinju primjenjivati određene alternative. Infracrvena termografija odnosno upotreba termovizijskih kamera je moderna, neinvazivna i sigurna metoda vizualizacije površinske temperature tijela. Njihova primjena u humanoj i veterinarskoj medicini pokazala se kao dobar alat u rješavanju određene problematike. Stoga se povećalo zanimanje primjene u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji. Cilj rada bio je utvrditi mogućnost primjene termovizijske kamere u prevenciji pojavnosti te ranoj detekciji oboljenja papaka u govedarskoj proizvodnji kod krava u laktaciji. Ukupno je pregledano 90 krava, od kojih je na osnovu analize termovizijskih snimki i iskustva promatrača izdvojeno 27 životinja pod sumnjom da imaju neku upalnu promjenu na jednoj ili više nogu odnosno papaka.Pregledi izdvojenih krava napravljeni su od strane nadležnog i obučenog djelatnika za korekciju i pregled papaka. Od ukupnog broja izdvojenih krava njih 70% je imalo neku vrstu upalnog procesa na minimalno jednom papku. Na osnovu dobivenih rezultata istraživanja, utvrđena je opravdanost upotrebe termovizijske kamere u ranom otkrivanju upalnih promjena na papcima krava u laktaciji, čime se mogu poduzeti određene mjere za sprječavanje napredovanja bolesti i pojave šepavosti, te doprinjeti smanjenju ekonomskih gubitaka (pad u proizvodnji mlijeka, troškovi liječenja itd.) u govedarskoj proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek