Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 879855

Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka


Alatrović, Ivan; Gregić, Maja; Baban, Mirjana; Bobić, Tina; Ramljak, Jelena; Gantner, Vesna
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka // 10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection / Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2017. str. 45-49 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
(The production technology of the mare’s milk)

Autori
Alatrović, Ivan ; Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić, Tina ; Ramljak, Jelena ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection / Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2017, 45-49

Skup
10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05-07.06.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kobila ; mlijeko ; mužnja ; tehnologija
(Milking ; mare ; milk ; technology)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati specifičnosti tehnologije proizvodnje kobiljeg mlijeka. Kobilje mlijeko malo je zastupljeno na tržištu stoga nije toliko poznato kao mlijeko ostalih domaćih životinja, no kvalitetom ne zaostaje za drugim vrstama mlijeka. Specifičnog je kemijskog sastava i njegova proizvodnja se uvelike razlikuje od proizvodnje mlijeka drugih vrsta domaćih životinja. Na posebnost proizvodnje kobiljeg mlijeka utječu reprodukcijski pokazatelji (duga gravidnost, zahtjevnije podizanje ždrebadi) kao i sama tehnologija mužnje (češće izmuzivanje, malen kapacitet vimena, prisustvo ždrijebeta). Navedeni čimbenici direktno utječu na veću cijenu kobiljeg mlijeka. Proizvodnja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj ima veliki potencijal, jer postoji široka paleta proizvoda od kobiljeg mlijeka koji svakako mogu naći svoje mjesto na tržištu. Osim ekonomske isplativosti, proizvodnja kobiljeg mlijeka pridonosi očuvanju genetskog i kulturnog nasljeđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek